Idu poticaji od 80.000 kn za elektroaute, za hibride sa CO2 do 50 g/km 40.000 kn, za Rimčev C_Two poticaja nema

Napokon! Nakon dvije godine stanke sve je izvjesnije kako će država ponovo davati poticaje za kupovinu elektrovozila, ali jednako tako i za hibride

Idu poticaji od 80.000 kn za elektroaute, za hibride sa CO2 do 50 g/km 40.000 kn, za Rimčev C_Two poticaja nema igor stažić
18. 4. 2018

Napisao: Borut Černelić

Država je za 2018. odobrila 20 milijuna kuna za ekološka vozila! I dok su se eterom širile informacije kako će se poticati kupovina isključivo elektrovozila i kako će se dokinuti sa subvencioniranjem hibrida koji katkada proizvode i veću količinu CO2 od klasičnih fosilnih agregata, dogodio se kompromis. Kako je navedeno na pripremi sastanka struke, kojeg 24. travnja organizira Američka gospodarska komora, potvrđeno je sufinaciranje nabavke elektrovozila, ali jednako tako i hibrida i plug in hibrida čija emisija ne premašuje 50 g/km CO2! Subvencijama se mogu nadati kupci hibrida, plug-ina te električnih auta, skutera i motora. Sredstva su ograničena, a bingo je samo za kupce alternativnih auta koji ispuštaju manje od 50 g/km CO2. Za hibride država je predvidjela po 40.000, a za električne aute po 80.000 kuna.

Bez obzira na europska stremljenja i jednako takve europske preporuke u Hrvatskoj su poticaji bili kratkog daha. Država je bila izdašna prema kupcima čistih automobila u dva navrata kada je na godišnjoj razini rezervirala za tu namjenu po 15 milijuna kuna. U međuvremenu prvo su odlukom Ministarstva zaštite okoliša i prirode ograničili nabavu navedenih alternativnih vozila koja ispuštaju manje od 90 g/km CO2. Početkom  2015. kada su se poticaji prvi put pojavili povlasticama su se mogla kupiti alternativna vozila s ispuhom do 110! Sve do pred koji dan država nije imala namjeru poticati hibride, no nekako je nađen kompromis. Cenzus za takve poticaje smanjen je sad na samo 50 g/km CO2, a takvih je hibrida, ponaprije plug ina relativno malo na tržištu. Zanimljivo je kako će se povlastice moći koristiti na hibridna, da li i na elektrovozila, čija ukupna cijene na premašuje 400.000 kuna. Kako će modeli Tesle i još skupocjeniji električari?

S takvim cenzusom teško će se moći kupiti hibridi poput Yarisa (75 g/km CO2), Aurisa (79), Aurisa TS (81), Priusa (79), možda tek Prius+ Plug-in Hybrid (49 g/km CO2). A i to je upitno kad zaživi WLTP novi sustav mjerenja, baš kao i korektivnoi faktori prema kojima će udio CO2 vozima donijeti i do 25 posto veći udio ugljičnog dioksida.

Nakon gotovo dvije godie šutnje Plenkovićeva je administracija tako nagovijestila kako će podupirati kupovinu ekološki upristojenih vozila. Ništa neobično, jer novac za nabavu hibrida, plug-ina i električnih automobila je osiguran i dio je programa čiju provedbu Europska komisija sugerira svim državama u EU. Prema kalkulacijama i ove će se godine u nas za tu namjenu izdvojiti oko 20 milijuna kuna, dostatno za kupovinu najviše 300 osobnih vozila. Stoga se valja na vrijeme pripremiti, jer po objavi natječaja u pravilu je već kasno. U dosadašnja tri navrata poticaji su znali planuti u manje od 24 sata. Stoga svi koji kanite kupiti alternativno vozilo i uštedjeti novac  - naoštrite olovku!

Koliko je inicijativa Ministarstva zaštite okoliša i prirode uspješna najbolje kazuju brojke - od prvoga poticaja do danas građani i tvrtke nabavili nešto malo više od 1000 ekoloških vozila. Ne očajavajte ako niste uspjeli, jer Hrvatska, kao i druge zemlje EU, mora do 2020. imati najmanje 20 posto obnovljivih izvora energije, a to znači da će biti i dodatnih poticaja.

Postupak nabave je jednostavan. Po odabiru vozila valja predati zahtjev za sufinanciranje (dostupan na web stranicama) Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, presliku osobne iskaznice, presliku ponude za vozilo, ovjerenu od prodavača te brošuru, letak, certifikat ili bilo kakvu potvrdu iz koje su vidljivi značajke vozila, proizvođač, model, vrsta pogona i, dakako - količina CO2, koja ne smije biti veća od 50 g/km za hibride.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.