Nova je zvijezda u GP rođena. Quartararo na Yamahi dijeli lekcije legendama, MARQUEZ i ROSSI na koljenima

U drugoj ovosezonskoj utrci na trkačkoj stazi u Jerezu, trkači su se, osim uobičajene borbe na stazi, borili i s visokim temperaturama. Utrku je obilježio veliki broj odustajanja zbog druge pobjede Quartararoa (Yamaha) zbog vrućine. Marquez (Honda), unatoč pokušaju u subotu, nije se natjecao u nedjeljnoj utrci

Nova je zvijezda u GP rođena. Quartararo na Yamahi dijeli lekcije legendama, MARQUEZ i ROSSI na koljenima Michelin, Dorna
28. 7. 2020

Svima je bilo jasno da će se utrka odvijati u paklenoj vrućini. Još prije kruga za zagrijavanje, trkači su se sakrili od sunca, tražeći sve moguće načine da se ohlade, a inženjeri su nervozno gledali u ekrane svojih prijenosnih računala. Hoće li čovjek izdržati? Hoće li tehnika trajati? U proljeće, kada je obično predviđena utrka u Jerezu, tamo su već ugodne ljetne temperature, a sredinom ljeta pakleno je vruće na jugu Španjolske.

I stvarno je bilo - zrak se u nedjeljni trkački dan zagrijao na gotovo četrdeset stupnjeva Celzijusovih, asfalt ih je imao 63! Michelin gume mogu izdržati temperature do 50 stupnjeva, a više temperature lutrija za trkače. Pogotovo pred kraj utrke kad je materijal već umoran. Ne agresivno, ali dovoljno brzo. Nakon starta utrke, gdje Marc Marquez nije nastupio zbog slomljene nadlaktice, jer su opterećenja i bolovi bili preveliki, prvi je doveo Quartararo u prvi zavoj, a slijedili su ga tvornički trkači Yamaha Rossi i Vinales. Trio je vozio praktički cijelu utrku u centru, a Vinales i Rossi su se borili na svoj način i nadajući se Francuzovoj pogrešci.

Pokazao je da je već iskusan trkač, te je prvi u tjedan dana stigao do cilja. U Yamahi su bili zabrinuti cijeli vikend, jer je Rossijev motor prerano potrošio u prvoj utrci prošlog tjedna. Pitanje je bilo je li kvar bio dizajnerska pogreška - pa su svi Yamaha trkači svoje motore zamijenili prije druge utrke, što bi Bluesu moglo biti minus u sezoni.

Strahovi su se djelomično obistinili jer je poslušnost otkazala M1 Morbidelli kad mu se čak i postolje nasmiješio. Bagnaia (Ducati) također je iskusio da je tehnika na granici, što je također pogodio Ducatijev motor dok je lovio na postolje. Posebno je vrućina imala danak za ostalih šestero koji su utrku završili ili u pijesku ili u jama. Utrku su herojski završili ozlijeđeni Rins (Suzuki), koji je bio deseti, te Crutchlow (Honda) na trinaestom mjestu.

Nakon dvije utrke već je jasno da je Quartararo kandidat za osvajanje naslova, Marquez se ovaj put nije uspio vratiti, ali vjerojatno će u sljedećoj utrci za dva tjedna dokazati da se neće tako lako odreći u borbi za naslov. Honda se previše kladi na njega, doista, Nakagami je ovaj put bio četvrti, a A. Marquez osmi, a sve je jasnije da ako se M. Marquez ne pojavi, Japanci nemaju ozbiljnu zamjenu za njega.

Nakon više od godinu dana, Rossi je stupio na postolje, dokazujući da nije staromodan i da se u borbi za čovjeka protiv čovjeka (Vinales) računa ne samo mladost, već i iskustvo. Vinales je bio malo razočaran jer je računao na pobjedu, ali nakon trke i borbe s Doktorom bio je potpuno iscrpljen. Ducati je također razočaranje, a oblik dječaka na KTM-u je u porastu. Ovaj put imali su puno terena, ali u budućnosti to posebno obećava.

Rezultati

1. Fabio QUARTARARO - Petronas Yamaha SRT - 41'22.666
2. Maverick VIÑALES - Monster Energy Yamaha MotoGP - +4.495
3. Valentino ROSSI - Monster Energy Yamaha MotoGP - +5.546
4. Takaaki NAKAGAMI - LCR Honda IDEMITSU - +6.113
5. Joan MIR - Team SUZUKI ECSTAR - +7.693
6. Andrea DOVIZIOSO - Ducati Team - +12.554
7. Pol ESPARGARO - Red Bull KTM Factory Racing - +17.488
8. Alex MARQUEZ - Repsol Honda Team - +19.357
9. Johann ZARCO - Hublot Reale Avintia - +23.523
10. Alex RINS - Team SUZUKI ECSTAR - +27.091

Ukupni poredak (nakon dvije od predviđenih 13 utrka):

1. Fabio QUARTARARO - Yamaha - 50 bodova
2. Maverick VIÑALES - Yamaha - 40
3. Andrea DOVIZIOSO - Ducati - 26
4. Takaaki NAKAGAMI - Honda - 19
5. Pol ESPARGARO - KTM - 19
6. Valentino ROSSI - Yamaha - 16
7. Jack MILLER - Ducati - 13
8. Alex MARQUEZ - Honda - 12
9. Johann ZARCO - Ducati - 12
10. Franco MORBIDELLI - Yamaha - 11

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.