U Austriji se vozila spektakularna utrka kakve dugo nije bilo, Dovizioso pobjedio i šokirao poslodavca najavivši odlazak iz Ducatija

Anadrea Dovizioso pobijedio je u četvrtoj utrci ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u MotoGP-u. Najavio je oproštaj od Ducatija u subotu po završetku sezone. Utrku u Spielbergu obilježila je nesreća Zarc (Ducati) i Morbidelli (Yamaha), njihovi su motocikli nastavili put u treći zavoj kao projektil - samo sretnom slučajnošću možemo zahvaliti što nisu ozlijedili Rossija i Vinalesa (oba Yamaha) i druge. Je li staza u Spielbergu pogodna za utrke klase MotoGP?

U Austriji se vozila spektakularna utrka kakve dugo nije bilo, Dovizioso pobjedio i šokirao poslodavca najavivši odlazak iz Ducatija Michelin, Dorna
19. 8. 2020

Bio je to prizor koji moderni motociklizam, pogotovo na najvišoj razini, srećom ne zna (više). Takve su bile trkačke scene 1960-ih i 1970-ih. Neiskvareni motocikli, komadići karbonske i metalne plastike uz stazu, pomiješani sa travom i pijeskom, u kojima je ležao, na sreću, neoštećen Morbidelli.

Što se dogodilo? Prilikom ubrzavanja od prvog skretanja, Zarco je (agresivno) pretekao Morbidelli u laganom lijevom zavoju brzinom od oko 300 km / h, a zatim kočio pred ulazima u treći zavoj. Talijan se srušio na njega i obojica su pala s motocikla. No, bolidi su bezglavo nastavili put po principu inercije: Zarcov Ducati završio je u napuhanoj zaštitnoj zavjesi duž staze, odakle se odbio u smjeru staze pod kutom od 90 stupnjeva prema Rossi i Vinalesu.

 
Neposredno prije nego što ih je promašio za nekoliko centimetara, promašio je za svega nekoliko centimetara Morbodellijevovo rušenje Yamahe i njenih uništenih dijelova. Članovi tima u Austriji i gledatelji pred televizorima bili su omamljeni. Vinales se uplašio, rukama štitio glavu tijekom vožnje, a zatim upalio motor i ubrzao. Rossi je blijedo stisnuo glavu. Oboje bez ogrebotine. Čudo? Sudbina? Poruka? "Sreća", kako je rekao nakon utrke Rossi? To ne mogu biti pravi odgovori za ozbiljne utrke. No, pitanje je zašto bi se to uopće moglo dogoditi?

Na to ne postoji jedinstven odgovor. Kao i uvijek u nezgodama, možemo razgovarati o slijedu nekoliko događaja: Zarcov manevar pretjecanja, Morbidellijev sudar u njega, njihove velike brzine, konfiguracije staza.

Rješenja moraju pronaći odgovorni - Dorna, kao i organizator. Bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti staza sljedećeg vikenda, kada je na rasporedu još jedna utrka, Styrian Grand Prix. Utrka je prekinuta i nakon ponovnog starta Dovizioso (Ducati) je slavio. Bila je to Ducatijeva pedeseta pobjeda u klasi MotoGP.


Addio, crveni

To je ironija sudbine, jer je Dovizioso u subotu nakon završetka ove sezone preko svog menadžera najavio oproštaj od Crvenih. Ne događa se svaki dan da prva tvornica oktanskoh violina, bez ozbiljnog razgovora, jednostrano najavi odlazak iz tima. Ali u Dovi se to očito dugo gomila. Barem otkako je bio prva zvijezda Lorenzove ekipe, koja je u svoj novčanik bacila više od 25 milijuna bez stvarnih rezultata, a daleko bolji Talijan morao se zadovoljivi s nešto više od milijun eura.
 

 
Došla je kriza Covida-19. Ducati se zgražao, a Dovi je dobio znatno nižu plaću kad je bio u nedoumici, ali nije pristao. Njegovi rezultati u prve tri utrke nisu na razini i veliko je pitanje što slijedi dalje u crvenoj momčadi.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.