Vožnje kroz minska polja! Samo nekoliko centimetara od smrti: Napeti trenuci kada ukrajinski vozači pažljivo izbjegavaju ruske mine posijane po prometnici u okolici Kijeva

VIDEO od kojeg vas trnci prolaze. Na snimci od 90 sekundi tri hrabra ukrajinska vozača uspijevaju proći preko minskog polja. Prvi vozač ima čak i prikolicu! Na internetu kruže video uradci hrabrih ukrajinskih vozača koji pažljivo upravljaju  vozilima mimo mina postavljenih preko jedne od glavnih cesta oko Kijeva. U slučaju bilo kakve nevolje, druga vozila pažljivo čekaju na sigurnoj udaljenosti.

Rusija koristi zabranjene protupješačke mine?

Vožnje kroz minska polja! Samo nekoliko centimetara od smrti: Napeti trenuci kada ukrajinski vozači pažljivo izbjegavaju ruske mine posijane po prometnici u okolici Kijeva Twitter: @Liveuamap
2. 4. 2022

Ruska vojska postavila je minska polja duž dijelova ukrajinskih cesta, od kojih se jedna nalazi u blizini grada Borodianke, sjeverozapadno od Kijeva.

Mine su postavljene dijagonalno, a vozači su otkrili da ih ipak mogu, dakako iz rizik proći, tako da se polagano približavaju minskom polju sa strane i koriste prostor između mina kao kotače. Jedna vrsta mina je tijekom vožnje ispod automobila, samo nekoliko centimetara od šasije. Na snimci od 90 sekundi tri vozača uspijevaju proći preko minskog polja. Prvi vozač ima čak i prikolicu! U drugom vozilu možemo vidjeti papirnate ručnike kako lepršaju pokraj vrata i ogledala – najvjerojatnije naznaka vojsci da se u autu nalaze civili.
 

Čini se da je treći vozač još više uplašen. Polako se približava, a zatim nastavlja put preko minskog polja centimetar po centimetar. U jednom trenutku začuje se smijeh - usred ekstremne opasnosti, svako vozilo. BBC javlja da je bivši britanski zapovjednik identificirao mine kao TM-62M kilograma eksploziva. Raznosi ih pod pritiskom.

Koristi li i Rusija zabranjene protupješačke mine?
 

Video je procirkulirao internetom upravo u danima kada organizacije za ljudska prava upozoravaju da Rusija ne poštuje Ottawsku konvenciju, jer navodno koristi i zabranjene protupješačke mine u Ukrajini. Neki inaktivirani su pronađeni u opkoljenom gradu Kharkiv. Otawska konvencija iz 1997. zabranjuje korištenje, skladištenje, proizvodnju i transport protupješačkih mina. Rusija nije među 164 zemlje koje su potpisale ovu konvenciju, ali je Ukrajina. Human Rights Watch upozorava da ruska vojska u istočnoj regiji Harkov koristi t.i. Opružne mine POM-3, poznate i kao 'medaljoni'. Ove mine imaju senzor koji detektira dolaznu osobu. Okidač tada lansira minu u zrak, otprilike u visinu glave odrasle osobe, gdje mina eksplodira. Šrapnel koji eksplodira uzrokuje ozljede ili smrt u radijusu od 16 metara. Obučeni vojnici mogu biti dovoljno brzi da ispuste takvu minu na zemlju i ostanu neozlijeđeni Prema Daily Telegraphu, Steve Goose iz Human Rights Watcha pozvao je sve zemlje da osude Rusiju zbog korištenja zabranjenih protupješačkih mina u Ukrajini.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.