Je li Renault upravo najavio novu "Peticu" Turbo?

Renault je mjesec dana prije početka Pariškog sajma automobila najavio "reli car" inspiriran koncept koji jako podsjeća na ne baš legendarnu "peticu" Turbo.

Je li Renault upravo najavio novu "Peticu" Turbo? Renault
18. 9. 2022

Revolucija počinje. Ona Renaultova. Francuski proizvođač potvrdio je sudjelovanje na Salonu automobila u Parizu koji će biti otvoren 17. listopada. Još ranije javnost je zagrijana imidžom koncepta koji je moderna posveta Renaultu 5 koji ove godine slavi 50. obljetnicu, a posebno njegovoj najsportskijoj i najslikovnijoj verziji - Turbu. Već neko vrijeme znamo da se Renault 5 vraća kao električni gradski automobil 2024. godine. Fotografije su prilično mutne, točnije u ulozi "teasera", ali proporcije su doista iznimno slične najsportskijoj "petici". ", s nepogrešivim širokim branicima i agresivnim aerodinamičkim paketom (pogledajte to dramatično stražnje krilo!). Prema Renaultu, inspiracija dolazi iz svijeta videoigara i reli automobila grupe B iz 80-ih. Ispod svjetlosnog pojasa sprijeda, koji se proteže cijelom širinom, kriju se i retro svjetla u reli stilu, unutra su dva školjkasta sportska sjedala, a automobil je očito – kao i original – namijenjen reliju.

Naravno, u skladu sa svojom strategijom "Renaulution" zamislili su električni pogon. Originalni Renault 5 Turbo imao je potpuno drugačiji raspored od osnovnog modela. Benzinski 1,4-litreni četverocilindrični motor sa 118 kW odnosno 160 konjskih snaga u cestovnoj izvedbi ugrađen je u sredinu, pogon je preko peterostupanjskog mjenjača poslan na stražnji par kotača, a stražnji ovjes posuđen je od primjerice Alpine A310. Proizvodio se od 1980. do 1986. godine, kasnije i u nešto jeftinijoj verziji Turbo 2, koja je ipak do stotke ubrzavala za 6,9 sekundi. Trkaće verzije bile su snažnije - 132 kW (210 KS), odnosno 257 kW (350 KS) u kasnijoj Maxi Turbo verziji.

Koncept će biti online predstavljen već 22. rujna, a zatim će prvo biti predstavljen uživo u Švicarskoj marke Richard Mille prije nego što je konačno prikazan javnosti na listopadskom salonu u Parizu. Još nije poznato obećava li koncept doista električni trkaći automobil. Sportska verzija nove električne "petice" pod markom Alpine stiže već 2024. godine. Na sajmu u Parizu možemo očekivati ​​i svjetsku premijeru oživljavanja još jednog legendarnog Renaultovog modela, odnosno legendarne "četvorke", kao mi smo to kod nas zvali.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.