"Fosilaši" će živjeti još dugo! Kakva je budućnost motora s unutarnjim izgaranjem? Znanstvenici kažu da vrlo svijetle ...

Njihova predviđanja o budućnosti 'klasičnih' motora mnoge će iznenaditi, ali većinu i oduševiti. Dakle, što će se stvarno dogoditi 2030.?

"Fosilaši" će živjeti još dugo! Kakva je budućnost motora s unutarnjim izgaranjem? Znanstvenici kažu da vrlo svijetle ... Volz
23. 2. 2024

Napisao: Matjaž Gregorić

Akademici Njemačkog znanstvenog društva za motorna vozila i tehnologiju motora WKM (Wissenschaftliche Gesellschaft für Kraftfahrzeug und Motorentechnik) bijesni su na beskompromisne protivnike motora s unutarnjim izgaranjem.U redovima njihova izvješća pod naslovom „Budućnost motora s unutarnjim izgaranjem – procjena Stanje dizelskih motora" vidi se da je neprijateljstvo prema toplinskim motorima na nerealnim osnovama, budući da će prema njihovim predviđanjima 2030. proizvodnja motora s unutarnjim izgaranjem u svijetu biti veća nego danas.

Pristrana rasprava o mobilnoj budućnosti

Ovu poziciju potpisalo je 27 profesora s njemačkih, austrijskih i švicarskih sveučilišta koji su ili su bili aktivni kao predstojnici instituta, odjela ili odjela iz područja automobilske industrije ili motornog inženjerstva. Javnost želi prenijeti znanstvena saznanja i ocjenu problema u intenzivnoj raspravi o problemima emisija dizelskih i benzinskih motora, koja zvuči kao akademski prijekor jednoumlju o električnoj mobilnosti, a znanstvenici su sa zabrinutošću pratili prošlogodišnju raspravu o mobilne budućnosti, uz oštre i dijelom opravdane kritike dizelskih motora. Smatraju da je umjesto trezvenih informacija utemeljenih na činjenicama prevladalo dominantno pristrano i izrazito emotivno zagovaranje električne mobilnosti. Udruga se sada tome želi suprotstaviti ključnim činjenicama temeljenim na znanstvenim spoznajama.

Termični motor je motor mobilnosti

Motor s unutarnjim izgaranjem bio je i ostao motor mobilnosti, transporta tereta i radnih strojeva. Električni pogoni nadopunjuju tu ulogu, ali je još dugo neće (u potpunosti) zamijeniti. Daljnji razvoj pogonskih sustava, koji je otvoren svim vrstama tehnologija, preduvjet je uspješne klimatske politike u uspješnom društvu, uvjereni su znanstvenici.Zbog vrlo niskog udjela motora s unutarnjim izgaranjem u ukupnoj emisiji stakleničkih plinova, pitanje emisija u budućnosti neće biti argument protiv dizelskih ili benzinskih motora. Sadašnja razina tehnologije već osigurava da je moguće pridržavati se graničnih vrijednosti emisija bez iznimke.

Alternativna goriva kao jamstvo za sigurnu budućnost

Posebna prednost motora s unutarnjim izgaranjem je učinkovito i fleksibilno korištenje goriva visoke gustoće energije te izvrsne mogućnosti skladištenja i distribucije. S ovom temeljnom karakteristikom, motor s unutarnjim izgaranjem je stalno iznova usavršavan i omogućuje niže emisije CO2 od alternativnih tehnologija tijekom cijelog životnog ciklusa. Mogućnost fleksibilnog korištenja nefosilnih i stoga CO2 neutralnih goriva dodatno je jamstvo održive tehnologije koja se može koristiti dugoročno.

Cijela hrpa pogrešnih i upitnih pretpostavki

Znanstvenici udruge WKM nisu stali samo na kritiziranju rasprave nego se žale i na netočne ili neprimjerene osuđujuće izjave. Na primjer, dizelski motor nije uzrok problema s česticama prašine, jer ih učinkovito zadržavaju ugrađeni filtri čestica. Zato s velikom zabrinutošću gledaju na rasprave o zabrani motora s unutarnjim izgaranjem, za koje se navodi da imaju štetan učinak na borbu protiv klimatskih promjena. Umjesto zabrane, WKM zagovara holistički i pravedan pogled na emisije CO2. Alternativna sintetička i biogoriva trebala bi postati važan temelj za daljnje smanjenje CO2 U svom stajalištu udruga zagovara natjecanje propulzijskih koncepata usmjerenih na smanjenje emisija na razinu koju određuje onečišćenje usisnog zraka, na principu da zrak iza vozila mora biti jednako dobar kao i ispred vozila.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.