U planu je veliko širenje: Geely je novi većinski vlasnik britanskog Lotusa

Kineski proizvođač automobila, koji se polako počinje širiti Europom, možda je najpoznatiji kao vlasnik švedskoga Volva.

U planu je veliko širenje: Geely je novi većinski vlasnik britanskog Lotusa Lotus
30. 9. 2017


Kineska holding tvrtka Geely jučer je u Kuala Lumpuru okončala transakciju vrijednu 100 milijuna funti i tako od malezijskog proizvođača otkupila većinski udio u Lotusu. Kinezima sada pripada 51% udjela, a 49 % pripada malezijskoj automobilskoj tvrtki Etika.

Promjenom vlasničke strukture tvrtke promijenit će se i odbor, koji će sada imati pet članova, uključujući predsjednika uprave, sadašnjeg potpredsjednika izvršnog odbora Geelyja, Daniela Donghui Lija. Druga dva mjesta pripadaju Kinezima, ali Etika će također imati svoje mjesto u odboru. U međuvremenu, predsjednik izvršnog odbora tvrtke ostat će Jean-Marc Gale, koji je u Lotusu od 2014. godine.

Planiranje prvog SUV-a u povijesti tvrtke

Tvrtka je trenutno u odličnom razdoblju kad je u pitanju prodaja. Ove godine zabilježila je 10-postotno povećanje prodaje u usporedbi s 2016., ali istodobno stalno predstavlja nove modele automobila i posebne verzije već poznatih. Tako se na cesti ove godine našao najbrži model u povijesti tvrtke Lotus - Evora GT430.

Zbog dobrih prodajnih rezultata, tvrtka planira dodatno proširiti prodaju i na Kinu i Sjedinjene Američke Države. Na američkom tržištu trebali bi preći nakon 2020. godine, kada će na ceste stići nova generacija modela Elise. Ali, Lotus je također ušao i u klasu SUV vozila, a novi model temeljit će se na istoj platformi kao upravo predstavljeni Volvo XC40. Stoga, ne sumnjamo da će Lotusova budućnost biti jako zanimljiva.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.