Rusi na koljenima, Europljani u rujnu kupovali aute k'o ludi! Europsko tržište automobila u rujnu s iznenađujuće dobrim rezultatima

Broj registracija novih automobila u Europi ponovno je porastao u rujnu, objavilo je danas Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA). To je drugi uzastopni rast nakon 13 uzastopnih mjeseci pada.

Unatoč pozitivnim rezultatima u rujnu, prodaja je u prvih devet mjeseci ove godine pala za gotovo desetinu.
 

Rusi na koljenima, Europljani u rujnu kupovali aute k'o ludi! Europsko tržište automobila u rujnu s iznenađujuće dobrim rezultatima Branimir Klarić/Start/Bojan Haron Markičević
19. 10. 2022

Broj novih osobnih automobila na godišnjoj razini, rujan 2021. - rujan 2022. porastao je za 9,6 posto, dok je u kolovozu porastao za 4,4 posto. Pritom su iz ACEA-e objasnili da je rast uvelike posljedica manje opsežne usporedne baze podataka iz rujna 2021., kada je proizvodnju vozila kočio je nedostatak poluvodiča.

Među četiri velika gospodarstva, Njemačka i Španjolska zabilježile su dvoznamenkasti rast, točnije 14,1 posto i 12,7 posto. U Francuskoj je zabilježen umjeren porast prodaje novih automobila od 5,5 posto.

Unatoč pozitivnim rezultatima u posljednja dva mjeseca, prema ACEA-i, prodaja novih osobnih automobila od siječnja do rujna smanjena je za 9,9 posto na 6,78 milijuna vozila. gubitke u ovom devetomjesečnom razdoblju, suočila su i sva veća tržišta u regiji. Najveći pad zabilježila je Italija (-16,3 posto), zatim Francuska (-11,8 posto), Njemačka (-7,4 posto) i Španjolska (-7,4 posto).

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.