3,3 milijuna auta prodano je u Europi manje nego do tada prosječne 2019., sve zbog pandemije i nedostatka čipova

U zlatna vremena u Europi se prodavalo i 13 milijuna novih auta, a prošle jedva 9,7 milijuna. Problemi s čipovima dodatno su pogoršali stanje automobilske industrije u Europi i u prošloj godini. 

Prodaja automobila u EU pala je na novi najniži nivo prošle godine. Autoindustrija indirektno je žestoko pogođena pandemijom covida-19 i nedostatkom računalnih čipova. Prošle godine broj prodanih auta u Europi pao je za novih 2,4 posto, na 9,7 milijuna vozila u odnosu na 2020. ionako teško pogođenom najvećom krizom. Najniži je to broj prodanih automobila otkako postoji statistika od 1990. godine.

3,3 milijuna auta prodano je u Europi manje nego do tada prosječne 2019., sve zbog pandemije i nedostatka čipova skica911/pixabay
19. 1. 2022

Prošle je godine prodano 3,3 milijuna novih vozila manje u odnosu na 2019., dok je industrija zabilježila pad od 24 % u odnosu na prethodnu godinu u 2020., objavilo je Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA). Negativni trenndovi utjecali su na proizvodnju automobila tijekom cijele godine, posebno u drugoj polovici 2021.“, napisala je ACEA.

Nedostatak čipova usporio je proizvodnju, pa čak i doveo do zatvaranja brojnih pogona. Kratkoročne prognoze nisu dobre, jer će početkom ove godine ponuda čipova nastaviti opadati. Međutim, prema francuskoj novinskoj agenciji AFP, očekuje se poboljšanje situacije s čipovima sredinom godine.

Međutim, dok su francusko, talijansko i španjolsko tržište zabilježilo blagi rast prodaje, Njemačka je prošle godine zabilježila pad od 10,1%. Njemačko tržište je daleko najveće tržište automobila i čini četvrtinu svih vozila prodanih u EU prošle godine s 2,6 milijuna prodanih vozila. Većina zemalja zabilježila je dvoznamenkasti pad u odnosu na prethodnu godinu u prosincu prošle godine, uključujući četiri najveća tržišta. Među njima je najveći pad zabilježen u Italiji (-27,5 posto), a slijede Njemačka (-26,9 posto), Španjolska (-18,7 posto) i Francuska (-15,1 posto). Prošlog prosinca prodaja u EU porasla je samo u Hrvatskoj (+ 19,3 posto), Sloveniji (+ 8,3 posto), Bugarskoj (+4,3 posto) i Latviji (+ 2,9 posto).

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.