24 sata Daytone čeka na njega! Hoće li Mustang konačno pokazati svoj potencijal? Ford sprema novi izazov, a dizajner je ponovo Kemal Čurić

U razvoju je sudjelovao i odjel M-Sport iz Ujedinjenog kraljevstva, koji je odgovoran za razvoj Fordovih reli automobila. Zanimljivo, i dalje dizajner potpisuje Bosanac oženjen za "Cat women".

24 sata Daytone čeka na njega! Hoće li Mustang konačno pokazati svoj potencijal? Ford sprema novi izazov, a dizajner je ponovo Kemal Čurić Ford
7. 2. 2022

Ford je bez sumnje jedna od marki s najbogatijom poviješću na području automobilskih utrka. Pogotovo u Le Mansu, za to je zaslužan GT model, s kojim su Amerikanci potkraj 1960-ih bili na vrhu najpoznatije svjetske utrke izdržljivosti. Ali GT nije jedini njihov model koji je slavio uspjehe na trkaćim stazama. Već 1965. Mustang GT 350 R pobijedio je u čak pet od šest utrka SCCA prvenstva pod okriljem IMSA-e. Sada su odlučili napraviti iskorak i pripremiti automobil klase GT3 s kojim će se 2024. krenuti u natjecanje pod okriljem spomenute organizacije, u sklopu koje je i 24-satna utrka Daytone.

Nakon relija slijedi Daytona

Automobili će se pripremati u suradnji s tvrtkom M-Sport iz Velike Britanije, koja već 25 godina priprema Ford rally automobile. Možemo samo zamisliti kako će automobil za sada izgledati, no poznato je da će ispod haube biti ugrađen petlitreni osmocilindrični Coyote, koji je razvio Ford Performance i u osnovi isti kao onaj u serijskim automobilima. Trkaći motor će naravno biti znatno poboljšan.
 

"S našim najnovijim projektom postali smo službeni dobavljač motora za British Touring Car Championship, koji također koristi Fordovu arhitekturu motora", rekao je Malcom Wilson, vlasnik M-Sporta. "Uzbuđeni smo što ćemo izravno surađivati ​​s Ford Performance i Multimaticom na Mustangu GT3, tako da nećemo propustiti priliku da radimo više i zajedno kako bismo osvojili još više pobjeda diljem svijeta."

Ford će privatnim trkaćim timovima ponuditi i prilagođeni trkaći Mustang, a najsnažniju verziju ponudit će Multimatic timu koji će koristiti dva trkaća automobila. Za volanom jednog od njih bit će Joey Hand koji je već uključen u njegov razvoj, a 2016. godine bio je dio tima koji je slavio u klasi GTE Pro trkaćim automobilom Ford GT.

Prezentacija GT4 Mustanga koji stiće trkaće staze sljedeće godine bit će uskoro.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.