Napokon je pao i BMW: iX3 najava je prvog pravog i istinski električnog BMW-a s autonomijom od 400 km

Električni SUV prvi je iz bavarske tvornice koji će biti opremljen isključivo s elektromotorom i bez pomoći benzinskog ili dizelskog agregata. Krasit će ga ogromna fleksibilnost pogonskog sklopa i šasije, a zavidna mu je i autonomija

Napokon je pao i BMW: iX3 najava je prvog pravog i istinski električnog BMW-a s autonomijom od 400 km BMW
25. 4. 2018

 BMW je jedna od onih kompanija koja relativno oprezno najavljuje elektrifikaciju svojih vozila. Za razliku od većine konkurenata koji to čine pompozno, u ovoj bavarskoj kompanije to ide postepeno i stupnjevito. I nisu samo skloni prije svega plug in vozilima, već i posve električnim, ali i onima koje pogone gorive ćelije.  U trenucima dok suparnici im otkrivaju dugoročne planove prelaska na obnovljive izvore energije, prije svega na struju, oni to rade osmišljeno i bez prevelike pompe. Do prošle su godine prodali nešto malo više od 100.000 naprednih plug in automobila i sve je to prošlo relativno neopaženo. I zbog toga što u BMW-u ne žele izazivati histeriju. Oni smatraju da budućnost ne treba tako agresivno izazivati te da je stupnjevit razvoj i postepen prelazak i na druge pogone jedini pravi put. U ponudi trenutno imaju pored hibrida, izvedenih iz serijskih poznatih modela (recimo plug in na temeljima znane Serije 5). Najpoznatiji njihovi alternativni uradci su trenutno hibridni sportaš i8 te monovolumen i3. Trenutno se dugoročnija sudbina ne zna ni za jednoga ni za drugoga.  Sasvim je izvjesno kako BMW ne spava mirno kad je riječ o promjena glede pogona. Njhov je stil jednostavno bitno drukčiji. Što reći o njihovoj navodnoj neaktivnosti na tom polju? Samo neupućeni misli da u BMW-u ne znaju što ih čeka sutra. Bolji poznavatelji prilika znaju kako su u Munchenu već sklopili savez i s Mercedesom i Audijem u dijelu koji se tiče alternativnih pogona i da će sasvim sigurno svi oni imati pravi odgovor na sve ono što je trenutno u modi i opticaju kad je riječ o implementaciji električnih vozila. Stoga nije nimalo čudno kako su pred koji dan predstavili svoj prvi pravi električni automobil. Riječ je o konceptu koji je oblikovno SUV, no u Muncjenu kažu da je to SAV ((Sports Activity Vehicle – vozilo za sportske aktivnosti) imena iX3. Oni naprosto ne pričaju puno, oni djeluju. Njihova familija i brend imena i sasvim sigurno sve će im više biti u fokusu. Nama je čast da je na čelu dizajnerskog i odjela BMW-a ni manje ni više nego naš Domagoj Đukec.

Prednost u modularnoj osnovi pogonskog sklopa

Največa novost koja stiže s BMW-om iX3 je peta generacija električnoga pogonskoga sklopa eDrive. Najveće su mu prdnosti iznimno nisko težište, omalenost, modularna osnova koja omogućava proizvodnju i drugih vozila na istoj platformi. To su postigli tako da so motor, mjenjač i  elektromotor sa svom pratećom elektronikom upakirali u jednu cjelinu.

Snaga jednog jedinog elektromotora je približno 200 kilovatova. Baterija je od zavidnih 70 kilovat sati i omogućava 400 kilometara autonomije s jednim punjenjem – mjereno po novem ciklusu WLTP. Baterijski sklop moguće je puniti iznimno brzo i to na punionicama koje raspolažu snagom od 150 kilovata. Konkurencija je tu ispred BMW-a. U životu već su prisutne i 350-kilovatne punionice, koje suparnici već uspješno koriste i samim time dakako punjenja su iznimno brza. BMW-u je trenutno na njihovoj 150 kilovatnoj punionici potrebno 35 minuta da bi u potpunosti napunili 70 kW/h baterije.

Novi sportski terenec temelji se na modelu X3 – vidljivo je to po njegovu izgledu. Najprepoznatiljivija i još dojmljivija je prednja maska. Obrubi su obojani u prepoznatljivu bavarsko plavu boju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.