Milano za prodaju spreman! Alfa je otkrila što slijedi nakon 10. travnja, kada će predstaviti prvi od tri nova modela. Sljedeći će biti...

U Alfa Romeu stvari su konačno krenule. U travnju će otkriti zavjesu ispred modela Milano, au drugoj polovici sljedeće godine predstavit će nasljednika modela Stelvio. I onda...

Stelvio in Giulia sta tudi še v zrelem obdobju svojega življenja zelo iskana avtomobila, ki še vedno pobereta tudi kakšno od mednarodnih nagrad. Alfa Romeo
12. 3. 2024

Napisao: Matjaž Korošak

Stelvio SUV, prvi takve vrste kultne marke, i Giulia modeli su koji su Alfi vratili staru slavu. S njima su započeli zaokret koji namjeravaju nastaviti i sada kada je brend u vlasništvu koncerna Stellantis. I potpuno transformirati marku do 2027. u potpuno električnu marku. Nemojte se uopće brinuti – naravno, to nije nužno loše, ako su dovoljno predani poslu.

Koliko su ozbiljni u tome, pokazat će skoro predstavljanje (najavljeno za 10. travnja) kompaktnog SUV-a Milano. I ovaj će model u SUV B segmentu i dalje biti pokretan električnim i klasičnim pogonima te će se temeljiti na platformi eCMP2. U Alfi se vole pohvaliti da je dinamika vožnje naravno u prvom planu, a možemo se samo nadati da će održati riječ.

Nakon svega još i  Stelvio

Sada je i šef Alfa Romea Jean-Philippe Imparato za Reuters rekao da su sljedeći koraci obnove asortimana poznati. U drugoj polovici 2025. godine konačno će biti predstavljena druga generacija modela Stelvio, koji će u prvom dijelu svog životnog vijeka još uvijek biti dostupan s najrazličitijim pogonskim sklopovima. Istovremeno, to će biti i prvi europski model izgrađen na mnogo spominjanoj novoj STLA Large platformi (više o ovoj platformi ovdje). Bez obzira na to što STLA prihvaća i motore s unutarnjim izgaranjem (namijenjene uglavnom SAD-u), Stelvio će gotovo sigurno biti dostupan samo s plug-in hibridnim sustavom te u baterijskoj električnoj izvedbi. Stelvio će također biti prvi model sa STLA Brain kontrolnom elektronikom i STLA SmartCockpit platformom, koja se fokusira na digitalnu integraciju vozila i vozača.

IGiulia

Ubrzo nakon toga, u prvoj polovici 2026., očekuje se da će druga generacija Giluije - još uvijek s baterijskim električnim i hibridnim pogonskim sklopom - izaći iz tvornice Pomilgliano d'Arco, gdje će se proizvoditi oba modela. Tada će brend imati potpuno obnovljen asortiman. Tonale, koji je na tržištu oko godinu i pol (test pročitajte na linku), te nadolazeći Milano, Stelvio i Giulia.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.