''Spasitelj svijeta'' ipak nije djelo Leonarda da Vincija? Istaknuti likovni kritičari smatraju da je riječ o prevari

Nakon silnih reakcija koje je izazvala prodaja da Vincijevog ''Spasitelja svijeta'' za  450,3 milijuna dolara, pojavili su se likovni kritičari koji tvrde da umjetnikov kist nikad nije dotaknuo platno te slike i da je riječ o lažnjaku.

''Spasitelj svijeta'' ipak nije djelo Leonarda da Vincija? Istaknuti likovni kritičari smatraju da je riječ o prevari Christie's/Youtube
20. 11. 2017

Prema tvrdnjama Jerryja Saltza, istaknutog likovnog kritičara, tri puta nominiranog za Pulitzerovu nagradu, šanse da je riječ o da Vincijevom djelu su jako male. Kaže da je slika potpuno mrtva te strugana i ponovno oslikana više puta da bi u isto vrijeme djelovala staro i novo.

Prema aukcijskoj kući ''Christie's'', slika datira iz 1500. godine i definitivno je djelo Leonarda da Vincija. Kako bi aukcija bila što uspješnija, nazvana je ''posljednji da Vinci'' i ''najbolje i najneočekivanije umjetničko otkriće 21. stoljeća''.

UZALUDNO POTROŠEN NOVAC?

Saltz ipak smatra da je riječ o običnom triku ''Mislim da, ako zbilja pogledate tu sliku, Leonardo nikad nije slikao nekoga na taj način. Nikad nije izgledao mrtvo, a površina nikad nije bila tako tupa, inertna, sve je u potpunom neredu''! Iako iz aukcijske kuće tvrde kako se svi slažu da je riječ o njegovoj slici, Saltz dodaje: ''Zapravo, 12 stručnjaka kad je riječ o da Vincijevim djelima, misli upravo suprotno, da ovo nije niti slično njegovom stvaralaštvu.''

Među onima koji propitkuju autentičnost ''Spasitelja svijeta'', nalazi se i Michael Daley, umjetnik te direktor ArtWatcha UK, koji je izjavio ''The Guardianu'' da ne postoji mogućnost da je riječ o slici starijoj od 1900. godina.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.