Muzej iluzija postaje Muzej realnosti - osjetite kako je to naći se oči u oči s nasiljem

Muzej realnosti održava se od 2015. godine, otpočetka naišavši na izniman interes javnosti. Prošle je godine, uz Zagreb, imao svoja izdanja u Zadru i Ljubljani, a sljedeće godine očekuje se i otvaranje muzeja realnosti u Beču. Ove godine ga u Muzeju iluzija možete posjetiti od 11. do 13. prosinca.

Muzej iluzija postaje Muzej realnosti - osjetite kako je to naći se oči u oči s nasiljem UNICEF - službena stranica/Screenshot
23. 11. 2017

Treće izdanje UNICEF-ova Muzeja realnosti nosit će naziv "Darovi za cijeli život" i donijeti će nam interaktivnu priču o tome kako su obitelj, zdravlje, obrazovanje, hrana i sigurnost najvrjedniji darovi koje moramo osigurati svakom djetetu, bez obzira na mjesto i okolnosti u kojima se ono našlo.

Izložba će pružiti odgovore na pitanja kako stvari koje ne biramo, kao što je mjesto rođenja, mogu odrediti životni put svakoga djeteta. I na pitanja što uzrokuje razlike i možemo li na njih utjecati te postoje li načini da smanjimo situaciju u kojoj, zbog određenih okolnosti poput nejednakosti, siromaštva, prirodnih katastrofa i ratnih zbivanja, pati najranjivija skupina društva – djeca.

Iskustvo realnosti prenijet će eksponati izloženi u obliku instalacija, iskustvenih soba, holograma, optičkih iluzija i virtualne stvarnosti, koji će posjetitelje voditi na osobno interaktivno putovanje kroz najranije djetinjstvo, otkrivajući im kako izgleda potresna stvarnost milijuna djece.

Posjetitelji će moći zaigrati lutriju života i otkriti kako bi im se život odvio u drugim okolnostima, naći se oči u oči s nasiljem, pokušati uhvatiti kap pitke vode ili preživjeti invaziju na djetinjstvo.

Također, imat će priliku iskusiti prirodne katastrofe, snaći se kad im uragan iznenada izmakne tlo pod nogama, čekati da s neba padne pošiljka hrane o kojoj ovisi njihov život – sve je to tek dio dječjih iskustava o kojima se može saznati u Muzeju realnosti.

Predstavit će se i aktivnosti UNICEF-a koji, uz podršku građana, pokušava promijeniti takvu situaciju, a posjetitelji će se moći i uključiti u program "Čuvari djetinjstva", koji podupire stvaranje boljega, sigurnijeg i pravednijeg svijeta, za svako dijete.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.