Carnegie Hall u New Yorku, dvorana Čajkovski u Moskvi i drugi najveći glazbeni hramovi otimaju se za Zorana Dukića, zagrebačkog virtuoza

Zoran Dukić, učenik legendarnoga zagrebačkog profesora Darka Petrinjaka i čuvenoga njemačkog pedagoga i glazbenika Huberta Käppela, osvojio je najuglednija svjetska gitaristička natjecanja, pa i ona koja nose imena velikih glazbenika poput Andrésa Segovije, Manuela de Falle i Francisca Tárrege

 

21. 8. 2020

Napisao: Istvan Roemer

Senzacionalni koncert proslavljenoga hrvatskog glazbenika spektakularno je zaokružio 19. sezonu ciklusa gitarskih koncerata Guitarra Viva u dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda u Zagrebu. Bila je to veličanstena glazbena večer, jedna od onih koja će se pamtiti u ovih 25 godina njegove karijere. Kamo sreće da ga imamo prigodu češće čuti. Pamtimo tako njegov solistički koncert u HGZ-u prije dvije godine, lani je svirao s kvartetom i u duetu s Marojem Brčićem, ne tako davno sa Zagrebačkim solistima, proljetos je održao majstorski tečaj u Samoboru, a svirao je i u Splitu.

Poharao je najuglednija svjetska gitaristička natjecanja osvojivši 12 prvih i deset drugih nagrada te tako vehementno započeo pohod po najuglednijim svjetskim pozornicama. U inozemstvu je iznimno poznat, tražen i popularan i zato je koncert u Hrvatskome glazbenom zavodu bio jedan od ovogodišnjih gitarističkih vrhunaca u nas. Zoran Dukić danas pripada samome vrhu svjetske elite klasičnih gitarista.

Intenzivno koncertira. Kao solist – preklani se dogodilo da je iste godine nastupao u moskovskoj dvorani Čajkovski, Carnegie Hall-u u New Yorku, amsterdamskoj dvorani Concertgebouw te Palau da la Musica u Barceloni. Kao solist uz orkestre – uz nebrojene izvedbe gitarističkih uspješnica poput Rodrigova Concierta de Aranjuez, prošle je godine praizveo dva njemu posvećena koncerta za gitaru i orkestar: Concerto Infini francuskoga skladatelja bugarskog porijekla Atanasa Urkuzunova u travnju u Parizu, a u studenom u Sevilli Šest balkanskih bagatela Dušana Bogdanovića, jednog od najuglednijih skladatelja za gitaru danas; kao komorni glazbenik – sljedećega srpnja slušat ćemo ga u Zagrebu u kvartetu u kojem, uz mladu zvijezdu Petrita Çekua, sudjeluju i hrvatski gitaristi Tvrtko Sarić i Maroje Brčić.

Nakon zagrebačkoga koncerta put Dukića vodi u Koblenz, pa u Los Angeles, na festivale u Norvešku, Češku, Španjolsku i Grčku, pa hrvatsku turneju s hrvatskim kvartetom, a ujesen u Granadu, u Njemačku, pa opet u Hrvatsku s hrvatskim kvartetom. U listopadu su na redu Cardiff, Italija, Portugal, a u studenome slijedi europska turneja s Europskim kvartetom (s kojim je u ožujku bio u New Yorku, Los Angelesu, San Franciscu i Chicagu). Za 2018. priprema solističku turneju po Americi, povratak u moskovsku dvoranu Čajkovski, festival u Meksiku, snimanje novoga CD-a za eminentnu brazilsku producentsku kuću… Impresivno, a više o maestralnom glazbeniku moći ćete pročitati u novome broju Starta koji izlazi sredinom srpnja.

Nadamo se da nećemo dugo čekati sljedeći Dukićev solistički koncert u Zagrebu. Toplo preporučujem da ga ne propustite!

Napisao: Istvan Roemer

Fotografije: osobna arhiva Zorana Dukića

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.