Za Biljanu svi Hrvati, samo ne oni iz HDZ-a, uspjela u (ne)mogućem i ujedinila HR oporbu na temi programiranog kvarenja proizvoda

POSVE (NE)OBIČNO dogodilo se pred dvije godine.

- Ono kad ti prođe zabrana ugrađenih kvarova za samo dva glasa u European Parliament (344:342)!!!

Izjavila je to presretna Biljana Borzan koja je uspjela okupiti cjelokupnu hrvatsku oporbu u Bruxellesu. Povijesni je to dan za zastupnicu iz Osijeka, ali jednako tako i za noviju hrvatsku politiku. Oporba se okupila oko dobre ideje i srušila ideju europskih Pučana koji nisu bilu za da nam kućanski aparati budu bolji, trajniji i kvalitetniji. Svi su glasovali za nju, no ne i njih četvero iz HDZ-a. Jučer su za njen prijedlog glasovali ne samo njeni stranački kolege, već i Ruža Tomašić, Valter Flego, Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić. Glas za Biljanu, glas za bolje proizvode nisu dali Željana Zovko, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Sunčana Glavak! Kroz iglene uši prošao je hvale vrijedan prijedlog Biljane Borzan kojim se naređuje proizvođačima kućanskih aparata da ne programiraju proizvode da se kvare. Samo da je jedan od Biljaninih podržavatelja prijedloga iz Hrvatske glasovao kao HDZ-ovci, prijedlog ne bi prošao. Biljana Borzan tako će ostati upamćena kao zastupnica koja je na dobroj ideji ujedinila oporbu, bar onu hrvatsku u Bruxellesu. Baš kao što će Ruža Tomašić, Valter Flego, Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić ostati upisani kao oporbenjaci koji poštuju dobre ideje.

Za Biljanu svi Hrvati, samo ne oni iz HDZ-a, uspjela u (ne)mogućem i ujedinila HR oporbu na temi programiranog kvarenja proizvoda Igor Stažić
13. 10. 2022

Zastupnica Biljana Borzan predložila je bila pred dvije godine na plenarnoj sjednici EU parlamenta kvalitetan amandman kojim bi se proizvođačima nametnula obveza da izbjegavaju prakse kojima se učinkovito skraćuje životni vijek proizvoda kako bi se povećala stopa njegove zamjene i neopravdano ograničila mogućnost popravka proizvoda.
Stranački blokovi u EU parlamentu su na glasanju o ovom amandmanu bili toliko podijeljeni da su se glasovi Ruže Tomašić, Ivana Vilibora Sinčića, Mislava Kolakušića pokazali odlučujućim - da je glasovao bilo tko od njih protiv, amandman ne bi prošao, doslovno je jedan glas za ili protiv odlučio konačni ishod.
HDZ-ovi zastupnici opet su bili protiv, glasajući po naredbi vodstva EPP-a. Iako je Karlo Ressler dan ranije izjavio da podržava prijedloge, sutradan je glasao protiv, pokazavši da je njegovo mišljenje apsolutno nebitno i da radi kako mu se i što naredi. Biti neovisan u politici i glasati u skladu s vlastitom savješću i dostupnim informacijama danas predstavlja jednu od najvećih vrijednosti što se pokazalo i ovoga puta. Biljana Borzan vodila je žestoku kampanju za veća prava potrošača i prije, no ovo je zasigurno njen najveći uspjeh. Kvare li se i vama kućanski aparati brže nego što ste očekivali? O svemu je žestoko govorila Biljana Borzan i na kraju uspjela. Kazala je u kampanji: - Nedavna njemačka studija je pokazala kako je kvarenje bijele tehnike poput perilica i hladnjaka u sedam godina poraslo za oko 5 posto. Procjenjuju da je to udar po članu kućanstva oko 110 eura na mjesec. To je posebno zabrinjavajuće ako uzmemo obzir kako modeli kućanskih aparata koje su kupile naše mame i bake još uvijek rade. Zato sam sretna što su kolege u Odboru za zaštitu potrošača izglasali moj zahtjev za strogom zabranom ugrađenih kvarova!Većina u Europskom parlamentu jučer je glasovala za njen prijedlog o boljim i kvalitetnijim kućanskim aparatima. Najavljujući glasovanje pozvala je sve zainteresirane ovim riječima: - Još od prošlog mandata javljaju mi se građani koji primjećuju kako čim im istekne jamstvo za proizvod, uređaj se pokvari. Svatko od nas zna koliko je frustrirajuće kada želite popraviti neki uređaj za koji ste izdvojili dobar dio kućnog budžeta, ali ne možete jer je rezervni dio preskup ili ga nema na tržištu. Već mjesecima pregovaram Izvješće Europskog parlamenta kojim želimo zabraniti ugrađene kvarove, olakšati i pojeftiniti popravke te uvesti oznake očekivanog trajanja uređaja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.