Nakon pola sata na 30 stupnjeva temperatura u autu je praktički smrtonosna

OPASNI VRUĆI LIMENI KAVEZ! Ne ostavljajte djecu i životinje u zatvorenom, vrućem autu! Pred nama je (vjerojatno) zadnji jako vrući vikend kada ćemo vjerojatno pobjeći na kraći odmor na more, planinu ili negdje drugdje. A ako auto ostavimo na suncu, u njemu će se dogoditi ovo...

Nakon pola sata na 30 stupnjeva temperatura u autu je praktički smrtonosna pexels-greg-betanov
25. 8. 2023

Nažalost, i kod nas su poznate priče kada roditelji ostave dijete u autu, a dijete podlegne visokim temperaturama. Vjerojatno niti ne čujemo priče o kućnim ljubimcima koji su doživjeli sličnu sudbinu. Temperature u automobilu mogu biti vrlo opasne, a čak i kada se ne čini prevruće, mogu vrlo brzo porasti.Čak i pri vanjskoj temperaturi od 22 Celzijeva stupnja, temperatura u vozilu se u samo sat vremena penje na 47 stupnjeva. Više vanjske temperature i dulje vrijeme provedeno na suncu prirodno znače još više temperature u zatvorenom vozilu. Stoga uvijek dobro prozračite i ohladite vozilo prije polaska na putovanje, čak i ako je ono kratko. Visoke temperature u vozilu utječu na psihofizičko stanje i mogu pogoršati zdravstvene probleme ili uzrokovati umor vozača. Na interaktivnom grafikonu ispod možete vidjeti kako se u odnosu na vanjsku temperaturu samo to povećava u automobilu. U svakom slučaju, nikada u parkirano i zatvoreno vozilo ne ostavljajte nikoga jer vrlo brzo može doći do toplinskog udara, osobito kod djece, starijih osoba i kroničnih bolesnika! Naravno, to se odnosi i na kućne ljubimce.

Preberit

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.