Rijeka, Dubrovnik, Knin i Split pod crvenim alarmom, a i drugdje bit će vruće. Čuvajte se, pijte vodu i ne izlažite se previše suncu

Temperature će u Hrvatskoj danas porasti do 37 Celzijevih stupnjeva. Za 4 grada i njihove regije izdano je upozorenje. Narančasto upozorenje za četvrtak i petak vrijedi za Osijek, a isto upozorenje za petak vrijedi i za Zagreb, Karlovac i Gospić.

Rijeka, Dubrovnik, Knin i Split pod crvenim alarmom, a i drugdje bit će vruće. Čuvajte se, pijte vodu i ne izlažite se previše suncu Bukvajova/Pixabay
22. 8. 2023

Hrvatsku, posebice jadransku obalu, zahvatio je novi toplinski val koji će jačati do petka, upozoravaju meteorolozi. Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za četiri regije.

Upozorenje zbog visokih temperatura od danas do petka vrijedi za riječko i dubrovačko područje, a od srijede za kninsku i splitsku krajinu, a očekuje se da će vrućina koja će se pojačati do kraja tjedna zahvatiti i neke dijelove tako i unutrašnjost zemlje. Narančasto upozorenje za četvrtak i petak vrijedi za Osijek, a isto upozorenje za petak vrijedi i za Zagreb, Karlovac i Gospić.

Toplinski val koji traje

Temperature će u Hrvatskoj danas porasti do 37 Celzijevih stupnjeva. Meteorolozi za vikend predviđaju pad temperatura, vjerojatno od nedjelje do ponedjeljka. Tada bi neka područja mogla pogoditi i snažna nevremena.
 

Najtoplija noć bila je u Dubrovniku gdje se temperatura nije spuštala ispod 30 Celzijevih stupnjeva. Danas u 9 sati već je bilo preko 32 stupnja.

Cijeli Baklan je pod visokim temperaturama

S visokim temperaturama bore se i u drugim zemljama u regiji, ali tamo meteorolozi nisu izdali crvena upozorenja.U crnogorskoj Podgorici zabilježena je noću najtoplija kolovoška noć od početka mjerenja. Temperatura u glavnom gradu u jednom je trenutku tijekom noći pala malo ispod 30 stupnjeva. U najpoznatijem turističkom mjestu u zemlji, Budvi, temperatura se za ovo vrijeme nije spuštala ispod 31 stupnja.

I u Sloveniji temperature idu sve do 36 stupnjeva

Agencija za okoliš Republike Slovenije za danas je izdala i narančasto upozorenje. U nizinama Primorske bit će veliko toplinsko opterećenje. Vruće će biti i drugdje, osobito u gradovima, upozoravaju. Najviša dnevna temperatura bit će od 31 do 34, u Vipavskoj dolini i na Goriškom do 36 C. Sutra će biti pretežno sunčano, poslijepodne na sjeveru može biti pljuska. Najniže jutarnje temperature bit će od 16 do 21, najviše dnevne od 29 do 34, u Vipavskoj dolini i Goriškom do 36 stupnjeva Celzijevih, četvrtak i petak sunčano i vruće, prijepodne kratkotrajno. -

termin magla mjestimice u nizinama. U četvrtak se na sjeveru može stvoriti još jedna vrućina.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.