Potpuni promašaj bio je IAA München, nama nikakvog smisla i teško da će nas opet vidjeti

Naš urednik za sajam automobila u Bavarskoj tvrdi da je doživio pravi fijasko te je samo potvrda da nikad više nećemo nazočiti glamuroznim salonima kao nekad, redom, u Detroitu, Ženevi, Parizu i Frankfurtu!

- IAA se pretvorio u salonski sajam koji će teško može zaokupiti svjetsku javnost i medije. I tako je umro još jedan salon, a da nije ni zaživio... Novo doba očito ima nove zahtjeve. Događaj u Münchenu trebao je značiti novu eru sajmova automobila - kojih očito više nema", napisao je Matjaž Korošak.

15. 9. 2023

Završeno je drugo izdanje salona s imenom koje je za mnoge značilo vrhunac zbivanja u automobilskoj industriji.

Ove sam godine, unatoč odmahivanju glavama kolega koji su prvi put išli sa mnom, progutao slinu i sjeo u auto. Događaj u Münchenu trebao je značiti novu eru sajmova automobila - kojih očito više nema.

Ne saloni, a još manje automobili, sve se vrti oko modernih metoda mobilnosti koje nužno moraju biti ekološki osviještene i čiste. Čini se da se nakon sto i više godina automobila svi odjednom srame; čak ni oni koji ih izrađuju više to ne objavljuju tako ponosno. I zato je šetnja halama sajmišta u Münchenu bila zaista više ... hm ... tužna.

Izuzevši nekolicine kineskih proizvođača, koji su Europljanima ponosno pokazali što mogu sada, u novoj eri (elektro)mobilnosti, sve su se automobilske marke na sajmu pojavile vrlo skromno, sramežljivo i šturo.

Svjetlosnim godinama daleko smo od salona na koje sam navikao od prije nekoliko godina. Ostatak su uzeli ponuđači modernih komponenti, nove mobilnosti, bicikala, tricikala, baterija, upravljačkih modula...  Ako netko želi podići tvornicu električnih vozila, onda je IAA pravo mjesto!

Tako je – IAA se pretvorio u salonski sajam koji polako više neće zanimati širu i svjetsku javnost i medije. Tako i mene. Ne znam što bi me moglo natjerati da i sljedeće godine potegnem do Munchena.

I tako je umro još jedan salon koji nije zanimao samo novinare, već i brojne znalce, potencijalne kupce željne novoga, geekove... Novo doba očito ima nove zahtjeve. I novi tumači tih potreba. A ako ste možda razmišljali o posjetu IAA u Münchenu - uštedite si troškove putovanja i umjesto toga na "road trip" krenite automobilom. Jeftinije i znatno uzbudljivije.

 

BONUS VIDEO: Kateri so najboljši avtomobilski dogodki v Sloveniji in katerim se je potrebno izogniti?

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.