Kinezi s novim brendovima napadaju Europu! Dva nova brenda na našem tlu. Oba dolaze iz...

IAA salon automobila, koji se održava u Münchenu, očito je doista konačno ustoličio sve najvažnije kineske automobilske marke u Europi. I u Hrvatskojće scena biti dopunjen s dva nova imena - Voyah i Forthing

Kinezi s novim brendovima napadaju Europu! Dva nova brenda na našem tlu. Oba dolaze iz... Matjaž Korošak
8. 9. 2023

Za obje marke tvrtka Planet-Net Avto, koja će voditi prodaju i zastupstvo, trenutno dovršava homologacije za obje marke. Inače s ovom tvrtkom imaju dosta iskustva u zastupanju ovakvih marki, primjerice u Sloveniju i Hrvatsku su doveli MG, a zastupaju i Maxus i Aiways (MG je u međuvremenu prešao pod kišobran Grand Auta, Planet-Net Avto je prodavač).

Iz koncerna Dongfeng

Oba brenda su u vlasništvu koncerna Dongfeng, pri čemu je Forthing više orijentiran na obiteljsku i praktičnu upotrebu jer u ponudi imaju i velika vozila, dok je Voyah relativno mlad brend (od 2020.) koji predstavlja premium ponudu koncerna. U Planet-netu će krenuti nešto skromnije jer će u ponudi imati samo po jedan model svake marke (pa i Voyah ima samo tri, Forthing šest).

SUV model

Ponudu Forthinga tako će predstavljati baterijski električni SUV srednje klase T5 Evo EV dug 4,56 metara. Pogon je baterija od 86 kWh i motor od 150 kW, za što Forthing kaže da je dovoljno za doseg do 521 km. Dobro opremljeni model ima cijenu nešto ispod 44 tisuće kuna (bez državnog poticaja), Voyah nudi i SUV, koji je barem stepenicu iznad T5. Riječ je o modelu Free dužine 4,5 metara, kojeg pokreću dva elektromotora sistemske snage 360 ​​kW (dostupan je i s range extenderom) i baterija kapaciteta 106 kWh. Ubrzava do 200 km/h, a do 100 km/h ubrzava za 4,7 sekundi. Domet koji navode je 500 km. Veći i bolje opremljeni SUV stoji 80 tisuća?!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.