S novim kraljem Britanci su dobili kraljevsku SUPRUGU, ali ne i kraljicu. Tko je donio tu odluku?

Smrću Elizabete II. kralj je postao princ Charles, koji je odabrao kraljevsko ime Charles III. Time je i njegova supruga dobila novu funkciju, a dugo se nagađalo hoće li zbog burne prošlosti uopće uspjeti dobiti kraljevsku titulu. Kako su odlučivali na kraljevskom dvoru?


Spojila ih je ljubav prema konjima. Charles i Camilla upoznali su se 1970. godine na polo utakmici.

S novim kraljem Britanci su dobili kraljevsku SUPRUGU, ali ne i kraljicu. Tko je donio tu odluku? Royal family /Instagram
10. 9. 2022

Camilla Parker Bowles dugo vremena bila je u nemilosti Britanaca. Mnogi su je optuživali da je odgovorna za krah braka princa Charlesa i princeze Diane. Mišljenje o njoj pogoršalo se kada se Camilla udala za princa nekoliko godina nakon Dianine smrti. Dugi niz godina protiv njihove veze bila je i britanska kraljica Elizabeta II., koja ni dok su bili mladi nije pristajala na vjenčanje para. To je bio i jedan od razloga što su se na neko vrijeme razdvojili i osnovali svatko svoju obitelj. No jedno bez drugog nisu mogli dugo, prenose britanski mediji. Nakon smrti princeze Diane javno su priznali svoju vezu, a potom su se i vjenčali. Britance je dugo mučilo pitanje kakva će biti titula 75-godišnje Camille nakon smrti kraljice.

Čini se da je kraljica smekšala u posljednjoj godini svog života i tijekom zime objavila nešto što je mnoge iznenadilo. Britancima je objasnila da želi da njezina snaha Camilla ima status kraljice supruge kada njezin sin Charles postane kralj. Ujedno je izrazila nadu da će Britanci dati Charlesu i Camilli istu podršku kao što su pružili njoj.

Charles i Camilla rekli su da su "dirnuti i počašćeni" viješću iz veljače. Upravo je ovaj potez okončao godine neizvjesnosti oko toga koja će biti Camillina titula.

Spojila ih je ljubav prema konjima

Charles i Camilla upoznali su se 1970. godine na polo utakmici. Priča se da je Camilla u to vrijeme rekla Charlesu: "Priča se da je moja prabaka bila ljubavnica tvog prapradjeda." U ljubavnu vezu upali su 1971. kada je Charles upoznao Camillu s kraljevskom obitelji, no prekinuli su je kad se vratio u mornaricu. Nepotvrđene glasine govore da je glavni razlog njihovog razlaza bio taj što kraljevska obitelj nije smatrala Camille dovoljno dobrom da se uda za princa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Prince of Wales and The Duchess of Cornwall (@clarencehouse)

Camilla se ubrzo udala za Andrewa Parkera Bowlesa, a princ Charles nekoliko godina kasnije za Dianu. Iako su oboje bili u braku, Charles i Camilla nastavili su se viđati. Dvije godine nakon tragične smrti princeze Diane, javno su priznali svoju vezu i vjenčali se 2005. godine. Njihovo vjenčanje nije prošlo bez komplikacija: nisu mogli sklopiti građanski brak u dvorcu Windsor pa su se morali vjenčati u gradskoj vijećnici. Elizabeta II. nije prisustvovala obredu vjenčanja, došla je samo na crkveni blagoslov. Morali su se vjenčati zbog smrti pape Ivana Pavla II. čak i odgoditi za jedan dan.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.