O kestenima malo drugačije i o činjenici da je to jedini "orah" koji sadrži vitamin C - oni divlji ublažavaju grčeve

Velika porcija na ulici pečenih kestena trebala bi zadovoljiti dnevnu potrebu organizma za vitaminom C. Priroda zna da nam ovo voće mora poslužiti u vrijeme kada su njegovi elementi u tragovima imunološkom sustavu najpotrebniji. Jeste li znali da kesteni i hrastovi potječu iz iste obitelji drveća? Na neobičan način dijele barem neke sličnosti ...
 

O kestenima malo drugačije i o činjenici da je to jedini "orah" koji sadrži vitamin C - oni divlji ublažavaju grčeve Radfotosonn/Pixabay
24. 10. 2021

Foto: Radfotosonn/Pixabay

Kora, čvrstoća drva, vrlo labave paralele nalaze se i u lišću i plodovima. I jedno i drugo drvo sadrži mnogo tanina, pa je vrlo izdržljivo i pogodno za bačvarstvo. Tko se ne bi nasmijao bogatom okusu suhog crnog vina sazrelog u hrastovoj bačvi? Bi li okus vina odležanog u kestenovoj bačvi bio drukčiji? U Italiji je već na tržištu vino macerirano u bačvama od kestena. I nije ništa manje dobar od onog koji je došao s drugih barikova. Kestenovo drvo divlje pucketa dok gori. Zato samo zatvorite vrata kamina, kod kuće imate samo kesten drva. Dosta zanimljivih stvari, zar ne? A kestene još nismo ni uzeli.Svi su već brali kestenje, otvarali ježeve i iz vrhova prstiju izvlačili male bodlje. Ovo je također dio jesenskih aktivnosti. Bodljikava žica štiti ukusne plodove od grabežljivaca dok ne sazriju.

Kesten jež krije još jednu zanimljivost: razvijen je od nekoliko cvjetova istovremeno. Pravi kesten cvjeta u obliku izduženih mačaka, na kojima se nalazi na desetke malih ženskih i muških cvjetova. Oni su oplođeni insektima i rastu zajedno. Sadržaj ježa govori nam koliko se cvjetova skupilo – koliko je unutra kestena.


Kesten je jedini orah koji sadrži vitamin C.

Velika porcija na ulici pečenih kestena trebala bi zadovoljiti dnevnu potrebu organizma za vitaminom C. Priroda zna da nam ovo voće mora poslužiti u vrijeme kada su njegovi elementi u tragovima imunološkom sustavu najpotrebniji. S druge strane, plod kestena sadrži najmanje masnoće među voćem te vrste. Što također donosi određene dobrobiti.Najstariji kesten na svijetu zove se Kesten stotinu konja i raste na padini planine Etna. Zjapeći krater još uvijek aktivnog vulkana udaljen je samo osam kilometara od starca. Iako zbog svoje starosti njegovo deblo više nije u jednom komadu (iz baze raste nekoliko manjih debla istog stabla), znanstvenici procjenjuju da je stablo staro između dvije tisuće i četiri tisuće godina. Naziv je dobio po legendi da se jednom prilikom oluje kraljica sa svojom pratnjom od stotina vitezova na konjima sakrila u sklonište ispod svoje krošnje.

 
I kod nas imamo "uglednih" kestena, a divlji ublažavaju grčeve.
 

Za kraj, rekord divljih kestena. I ne samo to, za razliku od pravog kestena, nije jestiv. Osim uobičajenog naziva kesten, on nema veze s pravim stablom kestena. To je potpuno drugo drvo, naizgled beskorisno ... Ali samo na prvi pogled. Uz malo znanja, njegovi kesteni mogu ublažiti grčeve. Kako? Pitajte bake i djedove.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.