LUKA MODRIĆ skandalozno dobar - u Španjolskoj božanstvo, a u Hrvatskoj osporavan

Mali Maestro, Ekvilibrist, Ptičica, samo su neki od nadimaka kojima španjolski mediji nazivaju i časte  jedinog istinskog „veleposlanika“ Hrvatske. I dok je njegovo ime u svijetu pojam profesionalnosti i poštenja, Modrić se u Hrvatskoj mora braniti od pokušaja da ga se  povlači po blatu u sudskoj trakavici protiv Zdravka Mamića. Veliku priču o hrvatskom Peleu donosimo u tiskanom izdanju novoga Starta iz pera Ivice Radoša, našeg ponajboljeg feljtonista

LUKA MODRIĆ skandalozno dobar - u Španjolskoj božanstvo, a u Hrvatskoj osporavan GTres/Pixell
12. 10. 2017

Napisao: Ivica Radoš

Photo: Gtres/PIXELL, SPORTNEWS/Marijan Pošta

I nije bila potrebna utakmice protiv Ukrajine da bi se potvrdilo ono što se već davno zna. Luka Modrić najbolji je hrvatski nogometaš svih vremena. Njegovo umijeće, odnos spram sporta, kapetanska uloga, nježnost i brižnost prema obitelji, ali i svima koji ga na bilo koji način "dodiruju"... nesporni su širom svijeta. Posebice u Madridu i Španjolskoj, gdje protiv njega nema nijedne jedine loše rezencije, nijednoga jedinog ružnog osvrta na društvenim mrežama, u medijima, na ulici... On je oličenje umijeća, uspjeha, poštenog odnosa spram obveza, obitelji, navijača, društva, kluba, država... Konstanta je to u Španjolskoj, no nerijetko jalna i zavidna hrvatska sredina zna ga poklopiti i uputiti mu žestoke kritike. Njima u inat Modrić to demantira na svakome koraku, puno bolje na igralištu nego u sudnici, no činjenica je da mu je obraz važniji od svega i da će usprkos žestokoj lavini kritika na račun svjedočenja u Osijeku uspravno i dalje koračati i poput pravoga kapetana predvoditi družinu kojoj će se pljeskati i diviti, baš kao što je to u Španjolskoj. A tamošnji mediji biranim riječima zbore o nogometnom čudotvrocu bez kojega bi igra današnjeg Reala bila neprepoznatljiva.

Unatoč tome, svjedočeći u sudskom postupku, Modrić je pokazao da je „najbolji u najtežim situacijama“, kako su, aludirajući na njegovu igru, već ranije napisali španjolski novinari.  Budući da je „najbolji igrač svijeta na sredini terena“,  kako ga je okarekterizirao Oscar Sanz u "El Paisu", ne čudi što događaji u vezi s  Modrićem  pune svjetske novinske stupce i naslovnice.  

Ali, put do statusa nogometaškog „božanstva“ bio je trnovit, pun neizvjesnosti, ponekad i poniženja, kompromisa s upravama klubova i menedžerima. Unatoč svemu tome, Modrić je uspio jer je u svakome trenutku bio usredotočen na osnovno – nogomet.

Modrić je živući dokaz da je moguće ostvariti snove marljivo radeći i vjerujući u sebe kad je najteže, unatoč obiteljskoj kalvariji. On je nogometaš o čijem umijeću svaki dan biranim riječima pišu  svjetski, posebno španjolski mediji.  Tako, primjerice, Hugo Cerezo piše u Marci:

„Modrićev udarac vanjskim dijelom kopačke vjerojatno je naljepši u svjetskom nogometu“.

 Prema Elenoru Gioviou, koji piše ua El Pais, današnji Real je nezamisliv bez Modrića. „Kad nema Modrića, nema ni Reala“.

„Ne postoji igrač u Španjolskoj čiji je utjecaj na igru tako velik kao što je Modrićev u Realu“, tvrdi  novinar Oscar Sanzo. Prema drugima, Modrić u Relau  „naređuje i zapovijeda kao da je visok dva metra“. 

Tomas Roncero  u AS-u je, uz ostalo, napisao ovo: „Modrić je skandalozno dobar! Nakon što se vratio poslije ozljede,  djeluje kao nosač aviona. Kako jednostvnim čini nogomet taj čovjek. I čini boljim sve oko sebe. U tome je njegova veličina“.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.