Kad se "sljube" mlijeko, mast, pršut i brašno! Ovo jelo voljela je cijela Jugoslavija, a danas je zaboravljeno: ukusno i zasitno za cijeli dan, izuzetno jednostavno za pripremiti

Što su fino i jeftino jeli naše bake i djedovi. Ovo jelo od 5 sastojaka brzo se sprema, a nekada bilo pravi hit. Danas ga pripremaju samo rijetki.

Cicvara dolazi iz hercegovačkog kraja zbog odličnog kajmaka. Međutim, ista ili slična jela pripremaju se u Lici, Dalmatinskoj zagori, Istri, pa i Crnoj Gori...

Kad se "sljube" mlijeko, mast, pršut i brašno! Ovo jelo voljela je cijela Jugoslavija, a danas je zaboravljeno: ukusno i zasitno za cijeli dan, izuzetno jednostavno za pripremiti HP Mostar
13. 9. 2025

 
Znate li što je "cicvara"? To je jednostavno jelo koje su bake u bivšoj Jugoslaviji redovito pripremale. Bilo je popularno zbog svog okusa, a dodatna prednost je što vas zasiti za cijeli dan. A najbolje od svega, izuzetno ga je lako pripremiti!

Sestavine:

  • 350 ml mlijeka
  • 1 žlica svinjske masti
  • 150 g krem sira
  • 150 g kajmaka
  • 70 g kuruznog brašna
  • 2 žumanjaka
  • sol
  • ulje
  • 70 g pršuta

Priprava:

  1. Ulijte mlijeko u lonac i umiješajte mast, krem ​​sir i kajmak.
  2. Sve zajedno miješajte na laganoj vatri dok se sastojci dobro ne sjedine.
  3. Zatim dodajte kukuruzno brašno, žumanjke i sol.
  4. Kuhajte i miješajte smjesu oko 20 minuta dok ne postane gusta i glatka.
  5. Zagrijte ulje u tavi i popržite kockice pršuta.
  6. Pripremljenu cicvaru ulijte u zdjelu i pospite pršutom.

Dober tek!