Kad se "sljube" mlijeko, mast, pršut i brašno! Ovo jelo voljela je cijela Jugoslavija, a danas je zaboravljeno: ukusno i zasitno za cijeli dan, izuzetno jednostavno za pripremiti
Što su fino i jeftino jeli naše bake i djedovi. Ovo jelo od 5 sastojaka brzo se sprema, a nekada bilo pravi hit. Danas ga pripremaju samo rijetki.
Cicvara dolazi iz hercegovačkog kraja zbog odličnog kajmaka. Međutim, ista ili slična jela pripremaju se u Lici, Dalmatinskoj zagori, Istri, pa i Crnoj Gori...
13. 9. 2025
Znate li što je "cicvara"? To je jednostavno jelo koje su bake u bivšoj Jugoslaviji redovito pripremale. Bilo je popularno zbog svog okusa, a dodatna prednost je što vas zasiti za cijeli dan. A najbolje od svega, izuzetno ga je lako pripremiti!
Sestavine:
- 350 ml mlijeka
- 1 žlica svinjske masti
- 150 g krem sira
- 150 g kajmaka
- 70 g kuruznog brašna
- 2 žumanjaka
- sol
- ulje
- 70 g pršuta
Priprava:
- Ulijte mlijeko u lonac i umiješajte mast, krem sir i kajmak.
- Sve zajedno miješajte na laganoj vatri dok se sastojci dobro ne sjedine.
- Zatim dodajte kukuruzno brašno, žumanjke i sol.
- Kuhajte i miješajte smjesu oko 20 minuta dok ne postane gusta i glatka.
- Zagrijte ulje u tavi i popržite kockice pršuta.
- Pripremljenu cicvaru ulijte u zdjelu i pospite pršutom.