Odličan desert kojim su se sladili u Jugoslaviji (recept)

Oduševit će vas svojom sočnošću, izvrsnim okusom i jednostavnom pripremom.

Odličan desert kojim su se sladili u Jugoslaviji (recept) pexels-cottonbro-studio
24. 1. 2024

Slastica poznata kao 'policajac torta' nekada je bila popularna slastica u bivšoj Jugoslaviji. Riječ je o božanstvenoj čokoladnoj torti, a priprema se od sasvim običnih i svakodnevnih namirnica. Sastoji se od slojeva svijetlog biskvita premazanog sočnom čokoladnom kremom, obogaćenom mljevenim orasima ili lješnjacima, a za završnicu torta je na kraju premazana bogatom čokoladnom kremom.

 
Kolač je najbolji kada malo 'odstoji' pa ga je najbolje napraviti dan prije posluživanja. Pogledajte kako ga pripremiti: recept smo otkrili na Okusno.je.

Sestavine za biskvit: 

  • 4 jaja
  • 24 žlice šećera
  • 26 žlica mlijeka
  • 24 žlica brašna
  • 5 žlica kakaoa
  • 1 prašak za pećenje

Sestaojci za nadjev

  • 1 litra mlijeka
  • 200 grama šećera
  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • 250 grama maslaca
  • 250 grama mljevenih oreha ili lješnjaka

Sastojci za kremu:

  • 250 mililitara slatkog vrhnja
  • 200 grama čokolade

Priprema

U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Jaja i šećer dobro izmiksati da se dobije pjenasta svijetložuta krema. Dodajte mlijeko i nastavite miksati najmanjom brzinom. Dodati brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo i brzo miješati na najmanjoj brzini da se dobije jednolična masa bez grudica. Dno okruglog modela s obručom koji se skida (promjera 25 centimetara) lagano namažite maslacem i obložite papirom za pečenje. U nju uliti polovicu smjese za biskvit i špatulom zagladiti po površini. Biskvit pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 Celzijevih stupnjeva 25-30 minuta. Ponovite postupak sa drugom polovicom smjese za biskvit.

Ostavite oba biskvita da se dobro ohlade na metalnoj rešetki. Ohlađeni biskvit vodoravno prepoloviti i napraviti četiri oblatne.

Za pripremu nadjeva u šerpu sipati mlijeko i dodati šećer. Stavite na štednjak i zagrijavajte dok mlijeko ne prokuha. U vruće mlijeko uspite nasjeckanu čokoladu. Smanjiti temperaturu i miješati dok se sva čokolada ne otopi. Zatim dodajte maslac izrezan na kockice i miješajte dok se mast ne otopi i sjedini s vrhnjem. Na kraju dodati mljevene orahe ili lješnjake. Krema koju dobijemo na kraju je dosta tekuća.

Dno i obod modela u kojem smo pekli biskvit obložiti papirom za pečenje pa u njega staviti prvu oblatnu i premazati je trećinom pripremljenog nadjeva. Na to staviti drugu oblatnu i prekriti je trecinom fila. Slijedi treća oblanda na koju se stavi ostatak fila. Na vrh staviti zadnju tj. cetvrtu oblatnu. Zadnju oblatnu rukama lagano pritisnuti uz fil da se sve kore međusobno povežu pa tortu spremiti preko noći u hladnjak.Za pripremu kreme kojom ćemo ukrasiti tortu prvo zagrijati slatko vrhnje i preliti to preko nasjeckane čokolade. Pričekajte 1-2 minute da se čokolada otopi pa lagano miješajte da dobijete potpuno glatku čokoladnu smjesu. Kremu ostaviti preko noći u hladnjaku da se dobro ohladi, a sutradan je dobro izmiksati mikserom da naraste i postane rahla i rahla.Ohlađenu tortu izvaditi iz kalupa i poslužiti na lijepom tanjuru ili pladnju. Gornju i bočnu stranu premazati pripremljenom kremom. Po želji se kolač prije posluživanja može dodatno ukrasiti čokoladom, lješnjacima/orasima, čokoladnim mrvicama.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.