Halid Bešlić u 70. se nalazi pred važnom životnom prekretnicom: inspiriraju ga dvije vrlo posebne osobe

INTERVIEW - Naravno da se sjećam prvog poljupca, ali bolje da ne kažem u prvoj rečenici više od toga.

Rekao nam je to i još puno toga legendarni bosanskohercegovački pjevač koji je svojim opusom ušao u srca i mnogih Hrvata.

Kad Bešlić pjeva, pjevaju svi, često se može čuti od ljubitelja njegovih pjesama. Uskoro će započeti seriju novih koncerata. Razgovarali smo s njim o njegovim osjećajima i tome što mu u životu znači više od pozornice.

Halid Bešlić u 70. se nalazi pred važnom životnom prekretnicom: inspiriraju ga dvije vrlo posebne osobe Facebook/Halid Bešlić
16. 3. 2023

Napisala: Amanda Buhinjak

Halid Bešlić ili kralj sevdaha, kako ga zovu obožavatelji, u karijeri je snimio niz hitova. S milijunskim nakladama "gramofonskih ploča" postao je jedan od rekordera na sceni bivše države. Tijekom raspada Jugoslavije organizirao je više od 500 humanitarnih koncerata za žrtve rata u BiH. Bez sumnje, on je legenda popularne narodne glazbe, o čemu svjedoče bezbrojne rasprodane dvorane i obožavatelji koji se vraćaju njegovim koncertima diljem Europe. Pjesme poput Prvi poljubac, Miljacka i Taman je samo su neki od hitova koji zovu da ih pjevamo iz sveg glasa.

Bešlić je za Metropolitan.si rekao je kako će glazbena poslastica koju priprema u Stožicama biti njegov prvi koncert u najvećoj ovdašnjoj dvorani za događanja. Prije velikog koncerta razgovarali smo s njim o njegovoj ljubavi prema glazbi, trenucima koji su uglazbili najljepše pjesme, ali i o tome kakve planove ima za svoj 70. rođendan koji će proslaviti krajem godine.

Obožavatelja ima posvuda na Balkanu, pa i šire

Nakon odsluženja vojnog roka, Bešlić se iz Knežine preselio u Sarajevo i kao mlad, neiskusan pjevač počeo nastupati po lokalnim restoranima. Svojim glasom u početku je obilježio scenu bivše zajedničke države, između 1979. i 1982. izdao je čak osam singlova, a 1981. objavio je svoj prvi studijski album pod nazivom Sijedi starac.

Bešlić kaže da se više ne sjeća kada je prvi put nastupio: - “Punio sam najveće dvorane, od Skoplja, Zagreba, Beograda i Sarajeva."

Ostavlja veliki trag u glazbi, priliku da nastupa s nama smatra velikom čašću: "Ovo je najviše što mogu postići. Od ovoga više ne mogu rasti kao glazbenik. Napravio sam puno u svojoj karijeri , meni je čast što to mogu učiniti kod vas."

"U koncerte ulažem sve što mogu. U startu, međutim, mogu samo stati na pozornicu, nakloniti se i krenuti."

Priznaje da ga uvijek impresionira kako njegovi obožavatelji znaju uživati. Povjerio se priči da je u vojsci upoznao dvojicu obožavatelja preko kojih je upoznao mentalitet sredina iz kojih dolaze: "Stvarno imaš puno energije. Ne pretvaraš se. Kad si sretan, ti si sretan."

Od pjesmi u džepu do Prvoga poljubca

Prema Bešlićevim riječima, pjesma nastaje na putu trenutaka koji su obilježili njegov život. Ovdje emocija ne nedostaje.

- "Ponekad mjesecima nosim poruku s tekstom u džepu hlača. Možda je zaboravim i sjetim je se nakon nekog vremena." Ali u principu sam ne piše pjesme, jer kaže da zato i nema dara, zato toliko više energije ulaže u interpretaciju i melodiju, a na početku, općenito, u odabir i promišljanje koja mu je pjesma prikladna i s kojom bi se mogao što više identificirati.slušatelji.

U jednom od svojih najvećih hitova Prvi poljubac pjeva o tome kako je davno zaboravio prvi poljubac, no mi smo ga ipak pitali sjeća li ga se možda. Kroz smijeh je odgovorio: "Naravno da ga se sjećam, ali bolje da ne kažem više od toga."

"U travnju ću nekoliko puta proslaviti rođendan na koncertima - prije svega svojih 70 godina života, a ujedno i 20-ak godina otkako sam napisao pjesmu Prvi poljubac. Siguran sam da će svi koji dođu na Koncert ovu pjesmu zna napamet i zadovoljstvo mi je da je otpjevam sa svim fanovima", rekao je.

@metropolitan.si

Legendarni bosanski pevec se je s svojim opusom vpisal v srca mnogih Slovencev. Ko namreč poje Bešlić, pojejo vsi, je mogoče mnogokrat slišati od oboževalcev njegovih pesmi. Že kmalu bo prvič nastopil v ljubljanskih Stožicah, mi pa smo mu ob tej priložnosti postavili nekaj hitrih vprašanj. ❤️

♬ original sound - Metropolitan.si

Posebna sreća: unuci 

Bešlić je u sretnom braku sa Sejdom Bešlić od 1977. godine. Oboje su više puta naglasili da ih samo smrt može rastaviti. Dobili su i sina Dinu koji ih je prije devet godina obradovao unucima. Blizanci Lamija i Belmin izuzetno ga čine sretnim, pa kaže da su mu njihova sreća i radost najveća nagrada i inspiracija u životu.

Upravo je unuka Lamija jako zainteresirana za glazbu: „Moja unuka jako uživa u glazbi, zato sam je uvrstio i u svoj spot za pjesmu Taman je“, iznenađuje nas i ponosno kaže da je to prava snimka njenog pjevanja na kući njegovu pjesmu. "Sada ima 9 godina, ide u 2. razred. Tek je počela učiti svirati violončelo", naglašavajući da je jako dobra glazbenica. Dječaka trenutno više zanima nogomet.

– Ne mogu vam ni reći koliko volim svoje unuke.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.