Foto x17: Tko su HR bob reprezentativci: teolog, sprinter, skiper i ultimate fighter- nisu najbrži, no zato su najljepši

Nekada je reprezentacija Jamajke bila glavna senzacija olimpijada, no naši su je reprezentativci izgurali s natjecateljskih pista. Dražen Silić, pilot dvosjeda i četverosjeda, izabran je za jednog od 15 najljepših olimpijaca, a ni Benedikt Nikpalj, Mate Mežulić i Antonio Zelić nisu ostali neprimijećeni

Dečki su snažni, brzi, napunjeni energijom i spremni za sve izazove. Ogromni i veličanstveni fotosession stasitih momaka i posve obnaženih, majstorski je odradio naš urednik fotografije Bojan Haron Markićević u Foto studiju Katran. 

Dražen Silić, pilot dvosjeda i četverosjeda, izabran je za jednog od 15 najljepših olimpijaca! 

Foto x17: Tko su HR bob reprezentativci: teolog, sprinter, skiper i ultimate fighter- nisu najbrži, no zato su najljepši Bojan Markičević Haron
25. 4. 2019

Dalmatinci i Istrijani, članovi hrvatske bob reprezentacije i nisu baš tako slabi kao što su pokazali njihovi rezultati na Olimpijadi u Pjongčangu. I ne samo stoga što su proglašenim svojevrsnim misterima igara, već i zbog činjenice što su u kvalifikacijama "skinuli" i Talijane, Poljake, Rumunje i Srbe. Manje je znano kako mjesto među trideset najboljih i u bob četverosjedu i bob dvosjedu nija baš tako lako osvojiti. Nešto više od 50 svjetskih reprezentacija bori se za nastupe na najvećim natjecateljima, a našim je momcima to pošlo za rukum u obje bob discipline u Pjongčangu. Da se Antonio Zelić nije ozlijedio u prvom guranju sasvim je sigurno kako bi se naši bobisti puno bolje plasirali u Koreji. Bob četverosjed bio je iznimno konkurenetan, u kvalifikacijama katkada i na 24. mjstu, Dražen Silić, odlično je je njime upravljao... Kad izgubiš desetinku i pol na startu u odnosu na vremena koja su imali u prednatjecanjima, teško je to nadoknaditi i najvratolomnijom vožnjom.

DRAŽEN SILIĆ, pilot, alfa i omega oba naša boba, Istrijan koji već devet godina vozi bob. Ljeti radi kao skiper i vozi jedrilice. U kvalifikacijama je briljantnim vožnjama osigurao nastup našim bobistima u Koreji. Na Olimpijadi je Puležan izabran za jednog od 15 najljepših sportaša.

ANTONIO ZELIĆ, gurač boba, bivši atletičar, sprinter, silno je i u djetinjstvu želio postati olimpijcem. U svome baznom sportu nije uspio, pa je kao "Rookie" ulovio prigodu u bobu četverosjedu. Najmlađi je u posadi, zezaju ga da je mali od kužine. Studira teologiju a rođeni je Drnišanin.

MATE MEZULIĆ, gurač boba 1 vlasnik je diplome Visoke tehničko-poslovne škole, a u Pjongčangu je zaprosio za ruku djevojku Natašu. Po povratku iz Koreje ne ide samo ravno matičaru, nego i u akciju: kani u rodnom Medulinu napraviti stazu za trening. U bob je došao iz atletike. Vrstan je sprinter.

BENEDIKT NIKPALJ, kočničar i gurač boba uz pilota je iznimno značajan. Taj posao za Hrvatsku radi MMM borac i trener u Bandog Gymu u Zadru, sportaš s diplomom Kineziološkog fakulteta u Splitu, koji ulazi i u ring kao ulitimate fighter

Dečki su snažni, brzi, napunjeni energijom i spremni za sve izazove. Ogromni i veličanstveni fotosession stasitih momaka i posve obnaženih, majstorski je odradio naš urednik fotografije Bojan Haron Markićević u Foto studiju Katran. Pozirali su nam samo 15 dana nakon što su u SAD-u izborili plasman na Olimpijadu i samo sedam dana prije odlaska za Pjongčang. Čak je 50 posada konkuriralo za 30 mjesta koja jamče nastup na najznačajnijem sportskom natjecanju. Pred odlazak u SAD i zadnje klasifikacijske utrke nisu najbolje stajali. Bili su u nekim trenucima čak i 35. Jedina šansa bila je "spustiti se na glavu" u američkom Salt Lake Cityju, početkom godine. Naredio im je to legendarni Ivan Šola, sportska legenda, koji je na motociklu kočio na Grobniku, u Zagrebačkom zavoju, kasnije i od tadašnjeg svjetskog prvaka Randyja Mamole. Bio je Šola ne samo prvak Jugoslavije u motociklizmu, vozio je i autoutrke, a i tri je puta u bobu nastupao za hrvatsku reprezentaciju na Olimpijadama. I bez obzira na sve sportske uspjehe većina ga zna kao "šofera" Ane Sasso, predivne Splićanke koju je vozio na motociklu ispijajući čarobni napitak Pipi. Ivan Šola ostao je dosljedan, pa je tako i svojim momcima dao vjetra u leđa "puneći" ih Hellom, energetskim napitkom koji im je dao i puno više od običnih krila.

I nisu samo trčali i sklizali američkim stazama, oni su naprosto letjeli. Iako su ih na startu kršni Jamajčani ostavili dvije desetinke, a sve su odreda sprinteri koji na 100 m trče i 10,12 s, na stazi su to nadoknadili. Prestigli su ne samo njih, nego i direktne suparnike, Rumunje, Poljake, Srbe, a na kraju i favorizirane Talijane.
Dražen Silić, atletičar iz Pule, već devet godina upravlja bobom i jedino mu je bilo važno, za takve hazardne vožnje i sulude taktike − ne prevrnuti bob. Šanse su bile fifty-fifty. Na kraju je ovaj simpatični Puležan uveo ne samo hrvatski četverosjed kroz ciljnu ravninu neokrznut, nego i dvojac kojim je zaradio 26. mjesto. Uz njega u dvosjedu je Dalmatinac Benedikt Nikpalj. Premanturac Mate Mežulić ima još više iskustva i bio je član naše bob posade sada već daleke 2010., kada su naši dečki u Vancouveru završili na odličnome 20. mjestu. I u Pjongčangu cilj je bio ulazak u četvrtu vožnju i plasman do 20. mjesta.  Nažalost, ni dvosjed ni četverosjed nisu prošli kako su dečki očekivali. Najveći razlog njihovu plasmanu je odluka da zamijene bob u posljednjem trenutku. Na traninzima iz nije najbolje služio bob koji su za 12.000 eura unajmili od Nijemaca. A bio je, prema Šolinim riječima − stara kanta! Na naše žalopojke da voze Fiću u konkurenciji Mercedesa smilovali su im se Korejci koji i ustupili im svoj bitno bolji bob. Nažalost, bilo je premalo vremena da se na nj priviknu. U kvalifikacijama naš je četverosjed bivao između 26. i 28. pozicije, a dvosjed je bio i dva mjesta bolje plasiran. Kako god, naši su dečki izmamili puno aplauza, a bili su i među najpopularnijim sportašima. Izbor za najljepše olimpijce gurnuo je u prvi plan Dražena Silića koji je osvanuo u gotovo svim važnijim svjetskim novinama. Izabrali su ga među 15 najljepših olimpijaca, a nakon toga u fokusu su se našli i ostali naši reprezentativci.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.