Brian Rašić bio je osobni fotograf i Davida Bowieja! 40 godina iza kulisa glazbenih zvijezda: upoznajte fotografa koji se družio sa Stonesima i rasplakao svijet uz Amy Winehouse

Snimio je i Amy Winehouse, a fotografiju mu je časopis Amy Winehouse – fotografija godine časopisa The Guardian prograsio FOTKOM GODINE!

U novom Greenroom podcastu ugošćujemo vrlo posebnog gosta. Brian Rašić je jedan je od najvećih svjetskih glazbenih fotografa s karijerom dužom od 40 godina.

Snimio je "mali milijun zvijezda", no najviše ga se dojmio Keith Rihards za kojeg kaže. - "On sve što rock'n'roll predstavlja. Na pitanje kakav je Mick Jagger, odgovara: "On je šef. S njim se ne možete petljati. On čini da sve funkcionira kako treba, no nitko nije već od Paula McCartneyja"

22. 12. 2023

Brian Rašić je svih ovih godina živio i stvarao u Londonu. Vidio je i doživio backstage glazbenog svijeta poznatih o kakvom neki mogu samo sanjati. Spomenete li mu ime bilo koje svjetske glazbene zvijezde, vrlo je mala vjerojatnost da je nije fotografirao, pa bi bolje pitanje za njega bilo koga sve nije fotografirao.plakati, kalendari, glazbeni albumi i ovjekovječeni u studijima i domove glazbenih zvijezda. Svojim je fotografijama utjecao na prepoznatljivost nekih glazbenih sastava i imao brojne zapažene izložbe. Ima bezbroj priča i sve ih se jako dobro sjeća. To je poput "jukeboxa" jer na svako ime koje mu spomenete odmah pronađe asocijaciju, priču ili nekoliko njih koje su vezane uz njega. Kao veliki ljubitelj rocka, dugogodišnji je službeni fotograf legendarnih Rolling Stonesa i njihov najveći fan. Dugi niz godina surađivao je i s drugim legendama. Kao što je on obožavao njih, tako su i oni obožavali i cijenili njegov rad. Fotografirao je ne samo glazbene zvijezde, u svoj je objektiv uhvatio i brojne filmske zvijezde, posebice one koji su nakon koncerata i drugih događanja dolazili na partyje. Sam ima gotovo sve autograme slavnih i mnoge fotografije s njima. Oduvijek je radio kao agencijski fotograf, a na najvećoj svjetskoj agenciji Getty Images nalazi se točno 101.899 fotografija koje je snimio tijekom svoje nevjerojatne karijere. U podcastu Greenroom dotičemo se samo nekoliko njegovih nevjerojatnih priča.
 

Instagram in Facebook kot izložbi njegovega dela

Brian ima nevjerojatnu i beskrajnu arhivu fotografija koje redovito objavljuje na društvenim mrežama. Samo na Instagramu ima više od 7000 objava. Na pitanje shvaća li uopće koliko je imao privilegiju vidjeti sve tako izbliza i pita li se ikada je li to bio samo san, kaže: "Moram razmisliti jer zapravo ne razmišljam o tome. Očito sam u moj, u svojoj 40-godišnjoj karijeri snimio sam toliko različitih glazbenika, a ovo je prilika da predstavim svoj rad."

"Taylor Swift je čudesna djevojka"

Brian kaže da je Taylor vrlo zanimljiva osoba i jako poštuje njezin rad. "Zadnji put sam objavio njezinu fotografiju. Radio sam s njom u Hyde Parku, bila je u društvu lijepih žena, poznatih modela, a bila je tu i Serena Williams. Super je fotografija, svi su izašli na pozornicu i ja fotografirao ih." Iako mu glazba Taylor Swift nije baš po ukusu, kroz godine fotografiranja prepoznao je što je dobro. "Zanimljiva je na fotografijama. I jako malo njih ima tu sposobnost da zaokupi maštu publike i njezini koncerti su događaj... Fantastična je i sama piše svoju glazbu. Imam mnogo lijepih uspomena."

8000 koncerata u 40 godina

 
Brian zna odgovoriti i na pitanje koliko je koncerata bio u 40 godina. "To me često pitaju. Bilo je oko 8000... To je puno koncerata. Iako moj mozak nije dovoljno velik da se svega sjećam, ali kako bi rekao Keith Richards: 'Sjećam se svega!'"

Največi obožavatelj Rolling Stonesa

Po duši je roker. Obožuje Stonese in bil je na najmanj 100 njihovih koncertih. Prvič že leta 1973. Njihove koncerte pa je fotografiral vse od začetka 80. let prejšnjega stoletja. Njegovo delo z njimi kot uradni fotograf pa se je začelo leta 2006, ko je fotografiral njihov največji koncert v zgodovini, na Copacabana plaži v Riu de Janeiru pred dvomilijonskim občinstvom. 

"To so bile na nek način sanje. Seveda se moraš skoncentrirati na svoje delo in na skupino, kaj vse se dogaja zadaj, pa je nepredstavljivo."

Bil je tudi na odru z njimi, poleg Charlija Wattsa, kar je svojevrsten privilegij. Nihče namreč ne more biti na odru s Stonesi. Zaradi slabe osvetlitve ni mogel posneti dobre fotografije z občinstvom v ozadju, mu je pa uspela kultna fotografija s Charlijem, kako ga pogleda in se mu smehlja v objektiv. Brianova fotografija je bila tui izbrana za album Copacabana show life

Raditi sa Stonesima san je svakog glazbenog fotografa, a Brian je s njima dobio posao zahvaljujući dobrim odnosima s PR-om i agentima. Svaki član grupe ima svoje, jer svi dogovori zapravo idu preko menadžmenta. "Ako im se sviđaju vaše fotografije, prihvatit će vas. Sve je to zahvaljujući divnom Tonyju Kingu, koji je bio osobni PR Micka Jaggera", kaže Brian. – Svidjele su mu se moje fotografije i onda su ih iskoristili i za DVD.

Keith Richards je njegov idol

Na pitanje zašto ga se od svih članova benda najviše dojmio Keith, kaže: "Zato što je on sve što rock'n'roll predstavlja. On je veliki borac i nevjerojatna osobnost. Također, koristi poseban jezik, ima njegov vlastiti vokabular." odvija se u Londonu, gdje je Keith potpisivao svoju autobiografiju Život, a Brian je u to vrijeme bio njegov službeni fotograf. Uspio je snimiti i fotografiju, koja je svojevrsni Keithov portret. "Jako sam ponosan što ova fotografija visi u njegovom uredu. Ne znam je li u njegovom domu, ali dao sam mu dvije kopije."

Na pitanje kakav je Mick Jagger, odgovara: "On je šef. S njim se ne možete petljati. On čini da sve funkcionira kako treba. On donosi odluke, ne baš kao šef, ali netko mora biti vođa i on je. Svi ostali ga slijede. Ali on se ne šali kao Keith."

ZabavasDjokovićem

Prisjeća se i događaja na zabavi Zaklade Novaka Đokovića, gdje je došao i Ronnie Woods, član Rolling Stonesa. Ronnie je poklonio gitaru u dobrotvorne svrhe. Kupio ga je Novak za 37.500 funti, što je oko 43.000 eura. “Nitko ga neće imati, samo ja”, sjeća se Đokovićeve riječi. Susret su ovjekovječili zajedničkom fotografijom.

Hackney Diamonds je jedan od najboljih albuma ikada Rolling  Stonesov

Brian je također govorio o njihovom posljednjem albumu nakon smrti njihovog člana Charlieja Wattsa. Snimljen je s gostima: Paul McCartney, Steve Wonder, Elton John, Lady Gaga i Billy Wyman. Tu su i dvije pjesme s Charlijem koje su ranije snimili. Jedna je posvećena glazbeniku Muddyju Watersu, po jednoj od njegovih pjesama Rolling Stonesi su dobili ime.

"Album je odličan. Imao sam ga privilegiju poslušati prije nego što je objavljen. Mislim da Paul McCartney ima velike zasluge dovodeći producenta, koji je također radio s Lady Gagom i tako mu unio puno mladosti i svježine." "Ovo je vjerojatno najbolji album od Exile on Main Street. Nevjerojatno je samo imati Gagu i Micka zajedno... Kad vidite Micka kako pjeva s njom, to je kao da gledate tinejdžera. A mi govorimo o 80-godišnjaku osoba."

Osobni fotograf Davida Bowieja

Dugi niz godina radio je s Davidom Bowiejem kao službeni fotograf. "David je bio posebna osoba. Kad je umro, sve su novine u Engleskoj imale njegovu sliku na naslovnici, uključujući i Financial Times. To se nikada prije nije dogodilo... a ovdje možete vidjeti kakav je veliki umjetnik bio."

Brian ima mnogo anegdota povezanih s njim. Prisjeća se kako je osvojio djevojku samo zato što je bio u društvu Davida u pubu. – Znaš, ako si pored Davida, moraš biti važan – primjećuje kroz smijeh.

Fotografija, koju su prodali kao vruću žemljicu

Opisuje anegdotu s glumcima Russellom Croweom i Meg Ryan. Fotografirao je Bowiejev after party samo za fanove u Londonu. Nazočila su mu mnoga poznata lica, među kojima i Russel Crowe, koji je bio najpopularniji gost zabave, potom je glumio u filmu Gladijator, a šuškalo se i da je imao romantičnu avanturu s Meg Ryan. Ali nema fotografija na kojima su zajedno. Brian ih je jako želio fotografirati zajedno, što je bilo malo nezgodno. – Ne može se samo slikati, sve je pod kontrolom... – prisjeća se. E, onda samo Bowie izrazi želju da ih sve zajedno fotografira. On u sredini, Meg lijevo, Russel desno. "Ta se fotografija prodavala kao alva", kaže Brian. Fotografiju su mediji izmanipulirali tako da su zajedno viđeni samo Russell Crowe i Meg Ryan.

S Russelom Crowom najdraža fotografija, vredna 5000 funtov (približno 5800 evrov)

Brian se prisjeća još jedne anegdote s zabave. Prilazi mu djevojka da je fotografira s poznatim glumcem. Uspijeva i fotografira se s njim s grupom prijatelja. Brianu to nije bilo ništa posebno, a sutradan ga je nazvao novinar Daily Maila i pitao bi li im prodao ovu fotografiju. Kao agencijski fotograf, uputio ih je na agenciju koja je imala fotografiju. Bilo je to na trećoj stranici nedjeljnog izdanja s izmišljenom pričom djevojke o tome kako je Russel želio ići s njom u hotel, a ona ga je odbila. Fotografiju su platili 5000 funti (oko 5800 eura), a iz lojalnosti da je nije sam prodao novinama, agencija mu je isplatila puni iznos, umjesto uobičajenih 50 posto. Koliko je zaradio sa Stonesima, odgovara Brian. "Puno bolje nego što biste platili danas. Ali ako radite za Rollingse, to nije važno. Bio je to pristojan novac, ali ni blizu 5000 funti, to vam mogu reći."

Amy Winehouse – fotografija godine časopisa The Guardian

Brian je bio i jedini službeni fotograf na posljednjem koncertu Amy Winehouse u Beogradu 2011. Ona je umrla mjesec dana kasnije. Koncert je bio prava tragedija jer je Amy jedva stajala na pozornici, a nije znala ni pjevati. Publika ju je izviždala. Brian se dobro sjeća tog koncerta. Na pitanje je li mu ovaj koncert bio najteži do sada i na kojem je napravio najtužnije fotografije, kaže: "Ne. Tuga je došla kasnije."

Ovo je jedna od onih fotografija koje vežemo uz klub "broj 27", jer je osim Amy Winehouse u toj dobi umrla i hrpa poznatih imena: Janis Joplin, Jim Morrison, Jimmy Hendrix i Kurt Cobain. To je jedna od onih tragičnih rock'n'roll priča. Brian također vjeruje, ili mu je tako rečeno, da ona nije bila pijana ili drogirana, bila je samo prava Amy. "Htjela je biti Amy. Prava Amy. Ponašala se kao Amy u Beogradu, a ne onakva kakvu znamo i slušamo." Njegova fotografija tužne pjevačice The Guardian je proglasila najboljom fotografijom i obišla svijet. "Ljudi su plakali kad su to vidjeli. Stvarno tužna fotografija", kaže Brian.

Nitko nije već od Paula McCartneyja

Govori i o tome koji mu se glazbenik najviše svidio. "Znate, što je veće ime, to je osoba ljepša. Kunem se Bogom. Rekao bih da je to Paul McCartney. On je najveća pop zvijezda koja hoda planetom. Nitko nije veći od njega." Puno je radio s Paulom McCartneyem, sjeća se snimanja u studiju 2 Abbey Road. Ima i selfie s njim i njegove autograme. "Paul je stvarno cool osoba, ima cool karakter." Od glazbenika bira Blondie ili pjevačicu Debbie Harry. – Ona je divna žena.

Brian Adams je čudan

Govori i zašto ne voli previše Briana Adamsa. Napisao mu je na Instagramu i imao nesvakidašnji zahtjev ili molbu da ukloni jednu njegovu fotografiju od agencije Getty Images, jer mu se ne sviđa.

"Mislio sam da je to jako čudno. Nikada ne objavljujem fotografiju na kojoj umjetnik izgleda loše. Jer moj je posao zaštititi ih. I Brianu Adamsu se, iz nekog razloga, nije svidjela jedna od fotografija, ali to nije moj problem«.

Najbolj ikonična fotografija snimljena s pivom

Fotografija Liama Gallagherja, člana skupine Oasis, kako zamahuje pivom prema kameri smatra se najslikovitijim čak i na Getty Imagesu. Objavljivale su ga mnoge novine i časopisi. Ljudi su je jako voljeli.

"To je bila njegova reakcija. Kad sam izgovorio njegovo ime, okrenuo se i napravio sam ovu sjajnu fotografiju. Svi su mislili da me zalio pivom, ali nije jer sam se na vrijeme povukao", opisuje nastanak fotografije .

Za kraj, naš gost govori i o tome kako se posao fotografa danas promijenio i da mu je jako žao što je tako. Nije posao kao prije, a zarada je mala, kaže. "Danas su svi fotografi i svatko može napraviti dobru fotografiju. Ali nitko vam to neće dobro platiti. Mi to zovemo čovjek čovjeku vuk. Ako ja ne želim prodati fotografiju za bagatelu, netko hoće. Ali to dugoročno nije dobro za njega.” vratio u rodni Beograd, a kćerka i unuka Kenzi žive u Londonu. “Ona je moja princeza”, kaže suznih očiju. Također razmišlja da svoje brojne fotografije i uspomene stavi u knjige. Želio bi ih posvetiti ne samo ljubiteljima svojih fotografija, već, kako kaže, posebno svojim djevojkama. Na kraju, Brianu se pridružuje naš poznati fotograf i njegov veliki prijatelj Miro Majcen, koji je bio i jedan od službenih fotografa Rolling Stonesa. Sastanak koji nikako ne smijete propustiti. Pozvani ste na gledanje i slušanje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.