Auto na solarni pogon oborio svjetski rekord, nikad nećete pogoditi koliko je prešao kilometara "bez punjenja"...

Hmm, s njim bismo se lako mogli odvesti do Frankfurta ili čak do Skoplja u jednom cugu

Auto na solarni pogon oborio svjetski rekord, nikad nećete pogoditi koliko je prešao kilometara "bez punjenja"... sunswiftracing/Instagram
14. 9. 2023

Solarni automobil, projekt studenata Sveučilišta New South Wales (UNSW) u Australiji, oborio je novi Guinnessov svjetski rekord.

Auto na solarni pogon postavio je novi svjetski rekord za najveću udaljenost prijeđenu s jednim punjenjem.

I upravo je to svrha projekta Sunswift - pokazati potencijal solarne energije u prometu i promicati održive prakse u automobilskoj industriji. Ovi tipovi solarnih automobila stoga često sudjeluju u utrkama i izložbama solarnih automobila kako bi prikazali svoje mogućnosti i podigli svijest obnovljivih izvora energije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sunswift Racing (@sunswiftracing)

Najnovije postignuće još je jedno u nizu usmjerenih na promicanje ekološki prihvatljive mobilnosti. Sunswift 7 prešao je 1000 km u manje od 12 sati, postavljajući novi Guinnessov svjetski rekord.

 
Automobil je to pokrio s jednim punjenjem, u vremenskom razdoblju od 11 sati i 52 minute, sa samo osam minuta na raspolaganju.

Automobil na solarni pogon koji su dizajnirali i izradili studenti na UNSW Sydneyu prihvatio je izazov Australskog centra za istraživanje automobila (AARC). Uz prosječnu brzinu od 85 km/h, vozilo je prešlo 240 krugova AARC kruga. Sunswift 7 prevaljuje udaljenost koja je jednaka onoj između Sydneya i Melbournea. Kada bismo to prenijeli na naše standarde, mogli bismo ga voziti od Zagreba pa sve do Frankfurta (960 km)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sunswift Racing (@sunswiftracing)

Naravno, ni u ovom slučaju nije prošlo bez problema. Timu je trebalo 14 minuta i 52 sekunde da riješi problem baterije i vrati se na pravi put. No, njihov je trud bio nagrađen jer su samo nekoliko dana nakon završetka izazova dobili certifikatGuinessove knjige rekordov.

Sunswift 7 najnoviji je u dugom nizu uspješnih automobila na solarni pogon iz UNSW-a. Prvi pilot projekt ugledao je svjetlo dana 1996. godine.

Automobil teži samo 500 kg, što je otprilike četvrtina Tesle, a odlikuje se impresivnim karakteristikama zahvaljujući aerodinamičkom dizajnu, učinkovitim motorima i pogonskom sklopu.

BONUS VIDEO: Kateri so najboljši avtomobilski dogodki v Sloveniji in katerim se je potrebno izogniti

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.