Znanstvenici shvatili zašto i kako ptice mijenjaju boju tijekom evolucije

Znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni ponudili su objašnjenje zašto ptice tijekom evolucije mijenjaju boju svojeg perja. Razlog je evolucija obojenih pigmenata u ptičjem perju diljem Sjeverne Amerike. Rad je objavljen u časopisu Nature Communications.

Znanstvenici shvatili zašto i kako ptice mijenjaju boju tijekom evolucije Pixabay
12. 8. 2020

Postoje dvije teorije. Prvo, mehanizmi koji omogućuju organizmima da se dobro prilagode svom trenutnom okruženju i mehanizmi koji im omogućuju promjenu prilagodbe su različiti - potonje se suzbija kako organizmi postaju bolji i bolje odgovaraju njihovim trenutnim uvjetima. Stoga se prilagodbe aktiviraju samo kad se okoliš promijeni.

Drugo, mehanizmi koji prisiljavaju organizme da se uklope u trenutnu okolinu mijenjaju se tijekom evolucije.

Teško je razlikovati te varijable jer u evolucijskoj biologiji nužno proučavati procese koji su se odvijali u prošlosti, događaje koji smo propustili. Umjesto toga, zaključujemo da smo zanemarili usporedbu vrsta koje i danas postoje. Iako ovaj pristup može utvrditi koliko se trenutni organizmi uklapaju u njihovo trenutačno okruženje, on ne može reći kako su se ovdje našli.

Alex. Badyaev, profesor ekologije i evolucijske biologije na Sveučilištu u Arizoni i njegov tim pokušali su promatrati prilagodbu novim uvjetima na djelu, posebno obraćajući pozornost na mehanizme koji su uključeni. Da bi to učinili, odabrali su domaćeg finca. Ova se ptica tijekom prošlog stoljeća proširila većim dijelom Sjeverne Amerike i sada zauzima najveći ekološki raspon od svih postojećih vrsta ptica.

Te se ptice oboje jedući i integrirajući pigmentirane molekule zvane karotenoidi u svoje perje.

Karotenoidi su velike molekule, ispunjavaju perje ptica, što rezultira njihovim izgledom i strukturom. U perju gdje je važna strukturna cjelovitost, poput padova koji reguliraju temperaturu ili leta pera, razvijeni su mehanizmi koji inhibiraju rast pera ugradnjom karotenoida. Iz tog razloga, perje od leta ili dolje gotovo nikada nije živopisno kod bilo koje vrste ptica. Na suprotnom kraju spektra, ukrasno perje ima koristi od šarenosti i razvijanja mehanizama koji mijenjaju njihovu strukturu kako bi se omogućilo veće ugradnje karotenoida i poboljšalo njihov izgled.

Izvori karotenoidnih pigmenata u domaćim finicama su različiti. U lokalnoj populaciji pustinja, školjke dobivaju svoje pigmente iz peludi i plodova kaktusa, dok ih u gradskoj populaciji dobivaju iz tek unesenih biljnih vrsta i hranilica za ptice. U sjevernoj populaciji sadrže pigmente iz sjemenki trave, pupoljaka i bobica.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.