Žene udaraju najjače, a knjiga o Kržljavom žgolji digla je sve na noge, pa i Milana Bandića i Ćiru Blaževića

Spisateljice Rosie Kugli i Marijana Pleše, na sam Dana ružičastih majica, Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, uzburkale su javnosti i postigle cilj. Zanimljivim štivom približile su tematiku, a na Okruglom stolu upravo je knjiga "Hod po rubu" postala zaštitnim znakom gradskog i državnoga projekta "Nije cool biti bully"

Žene udaraju najjače, a knjiga o Kržljavom žgolji digla je sve na noge, pa i Milana Bandića i Ćiru Blaževića Mario Draušnik
18. 2. 2018

Napisao: Igor Stažić

Snimio: Mario Draušnik

Spisateljica Rosie Kugli i Marijana Pleše, novinarka, potpisale su knjigu "Hod po rubu". Već samom pojavom nametnula se kao ultimativno štivo svima koji bi trebali skrbiti i prevenirati vršnjačko nasilje, ali i roditeljima i nadasve onima koji su izloženi bulingu. Poruka je jaka i bez obzira što je tema crna. Ova se knjiga čita u dahu. Nama je to svojevrsna opomena kako ne smijemo prolaziti nijemo preko pojave koja iz dana u dan prerasta u prvorazredni problem, a nadležnima je to ništa drugo nego upućeni žuti karton. Štoviše, to je očajničko podizanje ručne kočnice u maloljetničkom vlaku koji se ne zaustavlja i juri sve većom brzinom, pri čemu se množe brojni oblici zlostavljanja u najosjetljivijoj skupini ljudi.

Dvije odvažne žene progovorile su o tabu temi koja nije bila u primjerenom fokusu institucija. Jednostavnim rečenicima Rosie i Marijana uvlače čitatelja u priču o mračnim odnosima među mladima, nerazumijevanju odraslih, zavlačenju glava u pijesak... Progovaraju o verbalnom i fizičkom nasilju o kojemu malo tko želi razgovariti. Kroz sudbinu labilnoga, nesretnog i fragilnoga tinejdžera, koji se teško nosi s pritiscima, dvije odvažne publicistkinje upoznale su nas s najskrovitijim tajnama mladih. Posebice onih koji su izloženi vrijeđanju, ugnjetavanju, poniženju, teroru... Valja pročitati "Hod po rubu", jer ta je knjiga još jedan dokaz kako umjetnost i književnost udaraju jače i od onih kojima je to dužnost. Djelo je uspjelo povezati činjenice s društenom odgovornošću, s majčinskim senzibilitetom i dakako sve to upakirati u formu koja literaturu čini moćnom. Jako je to oružje koje su osmislile Marijana Pleša i Rosie Kugli. Još je dojmljiviji način na koji su temu pokušale približiti odgovornima i javnosti. Na tako što teško je ostati nijem. Stoga i ne čudi što su ih još u stvaranju rukopisa pratili oni kojima je to struka, poput  dr. sc. Lane Petö Kujundžić, predsjednice Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu i prof. dr. sc. Danijele Štimac Grbić, voditeljice Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Kroz slovo uvodnika i kroz prve javne recenzije upravo su ove dvije znanstvenice dinamizirale grudu snijega. Ona se poput lavine spustila kad je nakladnica Sanja Herak iz izdavačke kuće Ženska posla odlučila reći da financiranju izdavanju knjige. Nakon toga bilo je nemoguće zaustaviti projekt "Nije cool biti bully"! Njega sad supotpisuje i Grad Zagreb, koji je u suradnji s Centrom za zdravlje mladih pokrenuo  javnozdravstvenu kampanju.

Na jučerašnjem predstavljanju kampanje, u zagrebačkom Oktogonu, postignut je glavni cilj. I oni koji odlučuju i "drže banku", baš kao i oni najzainterisiraniji okupili su se u ogromnom broju kako bi potencirali važnost problema vršnjačkoga nasilja. Mnoge su se umne glave odazvale pozivu, a kada je glumac Nikša Kušelj počeo čitati ulomak iz knjige dvorana je zanijemila. Okupljeni su bili uhvaćeni u klopku koju su osmislili autori ovoga projekta. Započeo je mirno o glavnom junaku knjige: 

- Oni su uvijek bili tu negdje. Poput zlih uši ili duhova koji su me uhodili. Spoticao sam se na njih, htio ja to ili ne. U ulazu, na klupici pred zgradom, u liftu. Poput psa njušio sam njihov miris, miris nevolje. Izazivali su me, maltretirali, vrijeđali, ismijavali. Nisam se uklapao, ali “uzeli” su me samo zato jer su me mogli iskorištavati. Kržljavi žgoljo, tako su me zvali. Smijali su mi se. Dobre sam batine popušio. Ali uvijek sam se vraćao, poput psića, podvijena repa. Jednostavno nisam imao nikog drugog...

Okupljene je Dubrovčanin ostavio zatečenim, no odmah potom sve ih je jednim sasvim drugim izražajem i grubim statističkim brojkama jednako tako dojmio i dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo. Kad saznate kako su mladi ljudi svjedoci najmanje 20.000 ubojstava, kad čujete kako je generacijsko nasilje ozbiljan problem u cijelome svijetu, kako se s njime barem jednom susrelo 130 milijuna učenika između 13 i 15 godina... Dakako, u većini slučajeva one najbrutalnije situacije urezale su im se u osjećaje i mozak putem filmova, videa i brojnih drugih medijskih kanala koji obiluju takvim sadržajem. No, nerijetka su i teška osobna iskustva.

Knjiga je to koja opisuje razvoj delikventnog ponašanja mladića kojega su tijekom odrastanja u teškim životnim okolnostima zanemarile obitelj i njegova bliža sredina. Posljedično i nadležne institucije u postupku izvršavanja odgojnih mjera. Stoga je dobrodošla podrška, prije svega Grada Zagreba koji je u suradnji s Centrom za zdravlje mladih pokrenuo javnozdravstvenu kampanju „NIJE COOL BITI BULLY“! Cilj je podizanje svijesti o rizičnim i zaštitnim čimbenicima u prevenciji vršnjačkoga nasilja. Sve to upriličeno je u sjedištu Zaklade "Hrvatska kuća srca", baš za obilježavanja Dana ružičastih majica, Nacionalnoga dana borbe protiv vršnjačkog nasilja. I nije to bilo samo na gradskoj razini, jer svoj su obol na Okruglom stolu dali i Zvonimir Frka Petešić, izaslanik Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske te Ivan Ćelić, zastupnik u Hrvatskom saboru, potpredsjednik Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Dakako, ovo događanje nije moglo proteći bez sveprisutnoga Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba, te legenardnog Miroslava Ćire Blaževića. Trener svih trenera, koji je osim nogometnim znanjem nogometaše hranio i psihološkim i motivacijskim potporama, izazvao je pozor. Njegov buket prekrasnih bijelih ruža spisateljicama nije bio samo znak pažnje i zahvalnosti autoricama, već i jaka poruka da odvažne, hrabre i pametne žene znaju najbolje što nam je činiti.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.