Zbog zastare oprošteni milijuni kuna tipovima poput Nadana Vidoševića, koji duguje 13 milijuna kuna i koji isto očekuje otpis. Ovršenima će i nasljednici plaćati dugove

Čak 3082 manje je poreznih dužnika nego prethodne godine, no ako mislite da je većina njih platila dugove grdno se varate. Zbog zastare od 6 godina dugovi su im brisani i šampanjac mogu otvoriti, jer dugove će im platiti građani, porezni obaveznici. Dijana Čuljak treba samo Boga moliti da poreznici malo zaborave na njen predmet, da prođe šest godina bez buke i da joj svi mi platimo njen dug od 2.659.242 kuna. I njen bivši suprug, poduzetnik Vladimir Šelebaj Sellier duguje 299.958 kuna, a dužni su i Tony Cetinski (166.580), Mladen Grdović (297.156), Darko Domijan (737.358), bivša dance zvijezda Mihaela Varga Runtić, inače bivša članica Živog zida (245.668). Popis je pun poznatih osoba i javan je i dostupan svima. Puno je i sportaša, od Zvonimira Bobana preko Juniora Fernandeza (215.137). do Dine Drpića (995.899 kn). Frane Barbieri duguje 299.096 kuna…. I dok se ovršuje i zbog nekoliko desetaka kuna, plijeni imovina i kuće, oni koji duguju novac državi, mogu se nadati oprostu duga. Eto, pitanje za ovršene, politiku i Ustavni sud. Zašto država oprašta dugove, a teleoperateri, banke, komunalne tvrtke… ne? Hoće li zdravicu uskoro još jednom podignuti Zagrepčanin kojem je nedavno država otpisala 1,16 milijuna kuna i sad više nije na 8., već na 19. mjestu top liste neplatiša. Dug mu trenutno iznosu još 1,93 milijuna kuna, a i taj je pred zaboravom. Hoće li država oprostiti tako i Nadanu Vidoševiću, Igoru Štimcu... S 31. listopadom 2020. evidentiran je 33.221 građanin s poreznim dugom. Među njima je i mnogo poznatih i to ne samo među sportašima, već i među estradnjacima, privatnicima, političarima. Više o dužnicima na linku: http://duznici.porezna-uprava.hr/index.html

Zbog zastare oprošteni milijuni kuna tipovima poput Nadana Vidoševića, koji duguje 13 milijuna kuna i koji isto očekuje otpis. Ovršenima će i nasljednici plaćati dugove Mashambanzou Safaris
2. 11. 2020

Napisao: Borut Černelić

Hoće li uskoro i Nadan Vidošević koji duguje državi 13.057.762,86 na ime neplaćenih poreza i prireza na dohodak otvoriti šampanjac kao i poveći broj svih onih kojima država nakon šest godina oprašta porezne grijehe? Kako stvari stoje lako bi se, i to vrlo skoro, moglo dogoditi da se čak i njemu izbriše porezni dug!

Zvuči nevjerojatno, al' naši su zakoni takvi. I dok se ovršeni ne mogu izmaknuti iz ralja vjerovnika, nerijetko i zbog nekoliko desetaka kuna, država oprašta porezne grijehe okorjelim prijestupnicima, čak i onima koji su počinili kaznena djela.

Krajem prošlog tjedna Porezna je uprava objavila novi spisak svojih dužnika i na njemu su primjetne velike promjene. Nekih koji su bili među top 10 više nema. Očekivali ste da su vratili svoj dug državi, vama, svima nama…, poreznim obveznicim...a grdno se varate. Ne, njima je zbog zastare, krpe obrisano dugovanje. Ludo da ne može biti luđe. S 31. listopadom 2020. evidentiran je 33.221 građanin s poreznim dugom, a na listi iz listopada 2019. bilo je 36.303 građana! Najveći broj njih nije platio svoje dugove. Država im je otpisala, a dugovanja prevaranata pokrit će, a tko drugi nego obični građani, čak i njih 300.000 ovršenih.


Među dužnicima su bivši Dinamovac Tongo Doumbia, dužan 1,3 milijuna kuna, miljenik Torcide Jean Kouassi 900.000 kuna, nekadašnji trener “plavih” Ivajlo Petev 879.000 kuna, Marko Futacs 605.000 kn… Igor Štimac duguje pola milijuna kuna. Svi dužnici su na ovom linku: http://duznici.porezna-uprava.hr/fo/svi/1.html

Tako je jedan od sretnika koje je država častila otpisa milijunskog duga prošlog petka mogao otvoriti šampanjac i zaliti kavijar i kamenice koje prekomjereno konzumira. On je poput brojnih drugih koji su bili sretni i dočekali šest godina „ratovanja“ s poreznom. Danas je na konju. Njegov milijunski dug država nije uspjela naplatiti, nit' ga je ovršila, nit' kazneno gonila. Zašto se država ne ponaša kao banke, teleoperateri, komunalne tvrtke, pravi vjerovnici? Iz kojih razloga ne brinu o novcu i imovini koja im je povjerena? Čovjek se odista osjeća iznimno loše kad vidi da je oprošteno onima koji su nas pljačkali i čije porezne dugove moramo plaćati mi građani.

Što na ovo imaju kazati ovršeni, onima koje ne štiti država i koji su meta bilježnika, odvjetnika, kamatara, financijskih agencija, lihvara… Njima se dugovi zbog raznih parazita multicipliraju i ne opraštaju, za razliku od sretnika o kojima (ne)brine država. Svi oni kojima je Porezna otpisala dugove dobro su nam se narugali, jer zapravo živjeli su komforno i u izobilju na račun nas poreznih obveznika.

Porezna uprava objavljuje svake godine 31. listopada revidiran spisak i oni koji malo bolje prate rang listu dužnika nemalo su se zatekli vidjevši kako brojnih, još na prošlom spisku, visokopozicionirani nema. Činjenica je da se na samom vrhu promjene nisu dogodile. Marijan Kunina najveći je dužnik. Nije platio obaveza od 86 milijuna kuna, a slijedi ga u kategoriji građana Mirko Rapić iz Splita s 46 milijuna kuna duga. Damex gradnja, državi duguje nejviše od svih firmi, više od 217 milijuna kuna i na prošlom je popisu bila na prvom mjestu s tri milijuna kuna manje.


Kad je o njima riječ, očito je kako ih Porezna ima na nišanu i kako čini sve da ne utjeraju državna potraživanja u zastaru. Naime, Porezna to može, ako svako malo „apdejta“ slučaj i pismena drži predmet otvorenim. Tako što nisu učinili u brojnim slučajevima, pa je bilo moguće da su se brojni ugodno iznenadili kad se više nisu našli na spisku. Tako je jedan ugledni građanin pao s osamnaestog na 64. mjesto rang liste srama, na razini RH, s 8. na 18. na onoj gradskoj. Zbog zastare Porezna mu je smanjila dug za nevjerojatnih 1,16 milijuna kuna. Nakon ovakvog poklona sad istom strategijom odugovlačenja i neplaćanja „brine“ i o preostalih 1,93 milijuna kuna.

2016. uvedena je zastara, a poreznici su na nastup zastare dužni paziti po službenoj dužnosti. Porezni dug za koji je utvrđena zastara otpisuje se! Za razliku od porezne zastare, ne postoji zastara za ovršene. Tog duga se ne mogu riješiti ni nasljednici i prelazi na sijedeću generaciju! Pa kako je onda moguće da brojni porezni neplatiše izbjegnu plaćanja duga državi. Odgovor je zapravo vrlo jednostavan. Zato što taj dug i njihov nemar plaćaju poreznu obveznici, isti oni koji se ovršuju i zbog nekoliko desetaka kuna kojima se dugovi ne praštaju.
Početkom 2017. godine u okviru paketa porezne reforme stupila je na snagu iznimno važna izmjena Općeg poreznog zakona kojim se uvodi jedinstveni rok zastare od šest godina. Ako je prošlo više od šest godina od trenutka kada je stvoren porezni dug i ako se po tom pitanju nije ništa u međuvremenu riješilo, taj dug je u zastari i ne može se na njega naplaćivati kamate i novčane kazne.

Pod poreznom zastarom prema Općem poreznom zakonu smatra se vrijeme nakon čijeg proteka porezno tijelo više nema pravo utvrđivati porezne obveze, kamate, pokrenuti prekršajni postupak, naplatiti porez, kamate, troškove ovrhe i novčane kazne. Također, protekom vremena porezni obveznik nema više pravo tražiti povrat poreza, kamata, troškova ovrhe i novčanih kazni.


Dijana Čuljak treba samo Boga moliti da poreznici malo zaborave na njen predmet, da prođe šest godina bez buke i da joj svi mi platimo njen dug od 2.659.242 kuna. I njen bivši suprug, poduzetnik Vladimir Šelebaj Sellier duguje 299.958 kuna, a dužan je i Tony Cetinski (166.580), Mladen Grdović (297.156), Darko Domijan (737.358) i bivša dance zvijezda Mihaela Varga Runtić, inače bivša članica Živog zida i supruga bivšeg saborskog zastupnika te stranke Hrvoja Runtića (245.668). Popis je pun poznatih osoba i javan je tako da je dostupan svima. Puno je i sportaša, od Zvonimira Bobana preko Juniora Fernandeza (215.137). do Dine Drpića (995.899 kn). Frane Barbieri duguje 299.096 kuna…

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.