Na Međunarodni dan žena prijeđimo napokon s riječi na djela i učinimo ljepšu i bolju polovicu svijeta ravnopravnom

Na današnji Međunarodni dan žena, Hrvatska i svijet upozoravaju na potrebu jednakih prava i mogućnosti za žene. Posvuda se danas održavaju skupovi na kojem će se iznijeti zahtjevi za boljim položajem žena u raznim područjima, pa tako i u politici. Bit će tu i niz drugih događaja koji će rasvijetliti mjesto žene u modernom vremenu.

Na Međunarodni dan žena prijeđimo napokon s riječi na djela i učinimo ljepšu i bolju polovicu svijeta ravnopravnom Anastasia Gepp / Pixabay
8. 3. 2022

FOTO: Anastasia Gepp from Pixabay

Prema riječima glavnog tajnika Ujedinjenih naroda (UN) Antonija Guterresa, nejednakost spolova je pitanje moći.

Trebamo više ministara zaštite okoliša, žena na vodećim pozicijama u tvrtkama te šefova država i premijera, pozvao je. “Ne možemo se izvući iz pandemije covida-19 dok zaostajemo po pitanju ravnopravnosti spolova”, kritičan je. Prema njegovim riječima, sada je vrijeme da se napravi korak naprijed po pitanju ženskih prava, a 1977. godine Generalna skupština UN-a donijela je rezoluciju kojom je 8. ožujka proglašen Međunarodnim danom žena. Na današnji dan 1857. godine žene u tekstilnoj industriji u New Yorku prosvjedovale su protiv nehumanih radnih uvjeta i niskih plaća.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.