Zašto vas mačka prati posvuda (čak i kada idete na wc)?

Mnogi ljubitelji mačaka znaju ove bizarne navike svojih krznenih prijatelja. Ali znanost je sada pronašla i njihove uzroke. Mačić bi se mogao naljutiti ako zatvorite vrata za sobom na WC-u, ali ovo je 'NJEZIN teritorij'.
 

Zašto vas mačka prati posvuda (čak i kada idete na wc)? Pixabay
10. 3. 2022

Foto: Pexels from Pixabay

Mačke su znatiželjna i razigrana stvorenja koja vole žuriti u blizini svojih vlasnika. No, često se pitaju zašto ih moraju slijediti do 'gdje bi trebao ići sam car'.

Vrlo je zanimljivo da mačke ne vole gledatelje kada same odrade potrebu, ali im ne smeta da ne prave društvo svom omiljenom muškarcu kada to čini i on. Koji je razlog njihovog neobičnog ponašanja?

Mačke su u svom u osnovi su grabežljivci s instinktom lovca jedini znanstvenici. No, budući da nisu tako veliki kao njihovi divlji rođaci, itekako su svjesni da bi i oni mogli postati plijen.

 
Budući da mačka svog vlasnika doživljava kao neku vrstu skrbnika (ili zamjenskog roditelja), mogla bi se osjećati ranjivo u njegovoj odsutnosti.

Mačke su i 'mali mikro menedžeri'

Poznata je izreka da je 'znatiželja ubila mačku', pa u trenutku kada njezin vlasnik uđe u sobu i zatvori vrata za sobom, mačka to vidi kao znak da se iza tih vrata događa nešto tajanstveno.

Vaša kućna mačka doživljava je kao svoj vlastiti teritorij, pa također uzima kupaonicu. Dakle kao područje kojem ima pristup. Više.

Mačić bi se mogao naljutiti ako zatvorite vrata za sobom na WC-u, ali ovo je 'NJEZIN teritorij'.

A budući da je užasno zainteresirana za to što radite tamo, jedini način da saznate je da vam se pridruži tamo.Tipično je za životinje da trenutno donose odluke na temelju trenutnih prioriteta. Naravno, ono što žele u ovom trenutku ima najveću vrijednost, pa ih to motivira na akciju. Stručnjaci za ponašanje životinja koriste te impulse kako bi ih trenirali kroz poluge nagrađivanja.

Ako postoji konkurencija u situaciji, vrijednost kampanje se dodatno povećava, što se događa svaki put kada zatvorite vrata za sobom u WC-u. Mačka posjeduje isti prostor, pa zna militantno reagirati na zabranu ulaska.

Ranjivost, znatiželja i vaganje prioriteta su, ukratko, razlog zašto nas mačke vole pratiti do WC-a. Pridodamo li tome i njihov poslovični otpor (ako ne i tvrdoglavost), vlasnici mogu očekivati ​​da će u slučaju zatvaranja vrata postati njihovi vratari.

Kad je pustite unutra, htjet će biti vani. Ako je ostavite vani, htjet će biti s vama unutra.


Mačji DNK je ugraviran sa snažnom željom da ima ono što trenutno ne može imati. Problem je u tome što naše mačiće beskrajno ih volimo i samo zato što su sretni i zabavni.
 

mačka

Preuzeto / zadovoljna.hr

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.