Donesena nova pravila za vozače! Pogledajte što su odlučili EU političari u Bruxellesu, ZA NEKE DOBRO, ZA DRUGE I NE BAŠ!

Starcima i dalje vrijede ista vremenska ograničenja dozvole! Dvogodišnji probni rok za vozače početnike, strože kazne za opasnu vožnju i ograničenje alkohola u krvi od 0,2 grama po litri. 18-godišnjacima bi se također moglo dopustiti da voze kamione ili autobuse pod određenim uvjetima s najviše 16 putnika.

S B kategorijom ubuduće ćete moći voziti i vozila od  4,25 tone, do sada 3,5 t! Europski parlament usvojio je paket pravila o vozačkim ispitima.


 

Donesena nova pravila za vozače! Pogledajte što su odlučili EU političari u Bruxellesu, ZA NEKE DOBRO, ZA DRUGE I NE BAŠ! Slavko Midžor / Pixell
29. 2. 2024

Napisao: Matjaž Korošak

Većina promjena je u smislu pojednostavljenja i unificiranja pravila i pristupa vozačkim dozvolama za različite kategorije unutar EU, a naravno i radi veće sigurnosti na cestama. Na stolu je bio paket prijedloga koji je bio puno duži i sadržavao je dosta kontroverzne i restriktivne prijedloge. Zastupnici su ih dosta odbili, a dosta i nisu - ali bi o njima imalo smisla ponovno raspravljati za vozače početnike, kao i o ograničenju upravljanja vozilima težim od 1,8 tona za vozače početnike.

Neke od najvažnijih novina

Valjanost vozačke dozvole: Zastupnici su se složili da vozačka dozvola za motocikle i osobna vozila vrijedi najmanje 15 godina, a za kamione i autobuse 5 godina. Odbili su skratiti rok važenja vozačkih dozvola za starije osobe.

Glasovanje također podržava mogućnost da vozači sami procijene svoju sposobnost vožnje, pri čemu države članice mogu odlučiti je li potreban liječnički pregled Polaganje ispita: cilj je prilagoditi obuku i testiranje vozača kako bi se bolje pripremili za stvarne prometne situacije i povećala njihovu svijest o riziku. To uključuje pravilno rukovanje pametnim telefonom tijekom vožnje, vožnju u teškim vremenskim uvjetima poput snijega i leda, svijest o mrtvim kutovima, poznavanje sustava pomoći vozaču,...

Zamjena vozačke dozvole: Posjednici vozačke dozvole klase B ubuduće bi mogli voziti i teža vozila. Ograničenje mase (najveća dopuštena ukupna masa - NDM) trebalo bi se sa sadašnjih 3,5 tona povećati na 4,25 tona. To bi omogućilo vlasnicima klase B da, primjerice, mogu voziti i veće kamper-kuće, vući prikolice, ... . Ali nemojte se previše uzbuđivati! Povećana NDM granica trebala bi se primjenjivati ​​samo na vozila s alternativnim pogonom. Ovdje naravno mislimo na modele na električni pogon i hibridne modele. Osim toga, posjednik vozačke dozvole mora posjedovati vozačku dozvolu A1 klase B dvije godine: vozači dvokotača s dozvolom A1 (kod 125) također će moći voziti svoje lake motocikle s obujmom do 125 kubičnih centimetara u inozemstvo u budućnosti.
 

Probni rok: U cijeloj EU uvest će se dvogodišnji probni rok za vozače početnike, uz strože kazne za opasnu vožnju i ograničenje alkohola u krvi od 0,2 grama po litri. Također bi se trebao odnositi na druge klase, kao što su "AM" (motocikli do 50 cm³ i do 45 km/h i "L" i "T" (poljoprivredna i šumarska vozila). Novo probno razdoblje trebalo bi započeti sa svakim novim Digitalna vozačka dozvola: digitalni dokument o vozačkoj dozvoli na pametnom telefonu trebao bi biti ekvivalentan fizičkoj vozačkoj dozvoli. Vozačka dozvola za kamione: Kako bi se mladim vozačima olakšalo profesionalno voziti, 18-godišnjacima bi se također moglo dopustiti da voze kamione ili autobuse pod određenim uvjetima s najviše 16 putnika. U suprotnom bi se trebala primjenjivati ​​dob od 21. Mora postojati prateća opcija vožnje od 17. godine (C17) u pratnji iskusnog vozača kamiona.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.