Von der Leyen: Poduzetnici i tvrtke moraju stvarati nova radna mjesta, mi ćemo pomoći

"U našem socijalno-tržišnom gospodarstvu stvaranje radnih mjesta nije zadatak države. Stvaranje novih radnih mjesta je na poduzetnicima, našim malim i srednjim poduzećima i našim velikim kompanijama. No zemlje članice i, naravno, mi na europskoj razini možemo pomoći i osnažiti te napore", poručila je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Von der Leyen: Poduzetnici i tvrtke moraju stvarati nova radna mjesta, mi ćemo pomoći Unsplash
8. 3. 2021

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da je u oporavku europskog gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa na poduzetnicima, malim i srednjim poduzećima te velikim kompanijama da stvaraju nova radna mjesta, ali i da zemlje članice te “mi na europskoj razini” moramo pomoći i osnažiti te napore.

Von der Leyen je sudjelovala na konferenciji Europske pučke stranke (EPP) na temu “Poslovi za snažan oporavak”, uz grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, predsjednika EPP-a Manfreda Webera, Ivana Štefaneca kao zastupnika i predsjednika Malih i srednjih poduzeća Europe (SME Europe) te druge europarlamentarce, dionike pogođene krizom, vodeće izvršne direktore europske poslovne zajednice te mlade ljude.

Dopustite mi da budem jasna: u našem socijalno-tržišnom gospodarstvu stvaranje radnih mjesta nije zadatak države. Stvaranje novih radnih mjesta je na poduzetnicima, našim malim i srednjim poduzećima i našim velikim kompanijama. No zemlje članice i, naravno, mi na europskoj razini možemo pomoći i osnažiti te napore i to je upravo ono što činimo”, poručila je von der Leyen.

Prema njezinim riječima, uz pomoć Akcijskog plana za europski stup socijalnih prava i mehanizma EASE  (Učinkovita aktivna podrška zapošljavanju), ambicija Komisije je usmjerena na “socijalni, pošten oporavak s obiljem radnih mjesta”.

Uz EASE, Komisija zemljama članicama preporučuje da se usredotoče na olakšavanje prijelaza s potpore za krizna radna mjesta na stvaranje održivih radnih mjesta koja će odoljeti izazovima budućnosti”, rekla je šefica glavne izvršne agencije Europske unije.

Istaknula je da se to može postići, primjerice, kombinacijom poticaja za zapošljavanje mladih, prekvalifikacijom i poboljšanjem znanja svih dobnih skupina te, naravno, podrškom za poduzetnike. 

Za to, kako tvrdi, “postoji obilje mogućnosti: bespovratna sredstva za novoosnovana poduzeća, modeli subvencioniranja strukovnog školovanja ili prilagođene podrške ljudima koji prvi put ulaze na tržište rada”.

Glede gospodarskog oporavka, von der Leyen je istaknula da EASE poseban naglasak stavlja na sljedeću generaciju jer su mladi među najteže pogođenim skupinama zdravstvenom krizom.

Danas je u Europi 18 posto mladih bez posla. To nikada nećemo prihvatiti”, poručila je von der Leyen.

Za program oporavka “NextGenerationEU” rekla je da predstavlja brojne prilike za tvrtke i radnike.

Zajedno s europskim proračunom, investiramo 1,8 bilijun eura. To će osobito osnažiti srednja i mala poduzeća koja su kičma naše ekonomije”, istaknula je predsjednica EK-a.

Von der Leyen je ukazala i na važnost stjecanja novih vještina, podsjetivši da je cilj Europske komisije da do 2030. barem 60 posto odraslih svake godine bude uključeno u procese unaprijeđenja postojećih i stjecanja novih vještina.

Do 2030. bi najmanje 78 posto odraslih trebalo biti zaposleno. To je izvedivo ukoliko povećamo sudjelovanje žena u broju zaposlenih”, izjavila je von der Leyen.

Grčki se predsjednik složio da “konstantno trebamo učiti i usvajati nove vještine kako bismo ostali konkurentni”.

Čak i prije izbijanja pandemije znali smo da smo usred tehnološke transformacije koja potpuno preoblikuje budućnost rada i znali smo da sustav po kojem smo mi odrasli, a to je da idemo u školu i potom stječemo diplome, više neće vrijediti za sljedeće generacije”, poručio je Mitsotakis.

Izvor: Hina

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.