Jedan od vodećih svjetskih estetskih kirurga preminuo je u 60. godini, bio je nadaleko poznat, a posljednje priznanje dobio je u Dubaiju nedavno

Kod njega su dolazili i najpoznatiji ljudi svijeta! Dr. Zoran Žgaljardić, ili kako su ga zvali: DOKTOR KOJI ZNA SVE O TOME KAKO ZAUSTAVITI STARENJE, iznanada nas je napustio. Bio je jedan od najpoznatijih liječnika koji je bio svjetski poznat po najnovijim metodama i trendovima u estetskoj kirurgiji.

Jedan od vodećih svjetskih estetskih kirurga preminuo je u 60. godini, bio je nadaleko poznat, a posljednje priznanje dobio je u Dubaiju nedavno Boris Štajduhar/Start
12. 1. 2023

Poznati estetski kirurg Zoran Žgaljardić preminuo je u srijedu, 11. siječnja.

Dr. Zoran Žgaljardić dobitnik je niza nagrada za svoj rad. U studenome 2022. mu je u Dubaiju dodijeljenja još jedna nagrada kojom je postao Ambasador Internetional Business Instituta.

Bio je i vlasnik Centra estetske kirurgije – dr. Žgaljardić u Opatiji i u Zagrebu, a posjećivao ga je velik broj slavnih, javlja Novi list.

Rođen u Rijeci 1962.

Doktor Žgaljardić rođen 1962. godine u Rijeci. Diplomirao na Medicinskom fakultetu u Rijeci , specijalizirao maksilofacijalnu kirurgiju i subspecijalizirao plastičnu kirurgiju glave i vrata, te položio ispit za općeg kozmetskog kirurga pri Internacionalnoj akademiji za kozmetsku kirurgiju (IACS). Magistrirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

U intervjuu otkrio je zašto je postao estetski kirurg


“Tijekom specijalizacije bavio se sam se tumorima i ozljedama glave i vrata što je uključivalo i rekonstrukciju defekta što mi je predstavljalo veliki izazov i interes, a i tada estetska kirurgija u Hrvatskoj nije bila toliko eksponirana te sam se uputio na edukaciju u New York i tada mi se jednostavno otvorilo potpuno novo polje interesa. Tada mi je taj put došao prirodno, predstavljao novi interes, a kirurška baza koju sam do tada imao bila je odlična platforma za nadogradnju”, istaknuo je doktor Žgaljardić. Govorio je i o tome koji su estetski zahvati trenutno najtraženiji u Hrvatskoj i u svijetu.


“U mlađoj dobnoj skupini je svakako augmentacija dojki, korekcija nosa i kirurgija oblikovanja tijela u svim dobnim skupinama. Tu svakako moram spomenuti lasersku liposukciju kao veliki napredak u tom polju radi boljih rezultata i kraćeg vremena oporavka i jako sam ponosan na činjenicu da sam bio jedan od pionira te tehnike u svijetu i danas pozvani predavač na tu temu. Kirurgija pomlađivanja, kao face lifting i korekcija kapaka je nešto što je iznimno traženo u zrelijim dobnim skupinama, kako ženske tako i muške populacije”, naglasio je doktor Žgaljardić koji j e uvijek naglađavao da je i njegova kći dr. Ivonne Žgaljardić također plastični kirurg.

Prenosimo interview koji je Startu dao dr. Žgaljardić 2017.

Anamarija Kronast, naša tadašnja urednica te Boris Štajduhar, naš tadašnji urednik fotografije imali su rijetku prigodu razgovariti s jednim od naših najboljih estetskih kirurga. Evo što su tada saznali:

Nikada nisam razumjela žene koje imaju negativan stav prema botoxu, filerima ili estetskim operacijama. Najsmješnije mi je kada se u neke od onih koje ne misle tako upire prstom i šapatom govori: Ona ide na botoks, korigirala je nos, podigla je grudi… Ja bih takvim ženama prvenstveno čestitala jer, uza sve obveze koje imaju (a to sigurno nije malo), paze na svoj izgled. Da se razumijemo, ne govorimo o onima koje pretjeraju, jer znamo da su ordinacije estetskih kirurga mjesta na kojima poželimo korigirati i ono što bismo, budimo realni, možda bolje popravili u razgovoru s psihologom.

Kad kažem da sam pobornica estetske kirurgije, mislim na zahvate kojima je cilj ispraviti sitne nesavršenosti, dodati licu svježinu, riješiti ona “uvijek ista tri kilograma koja nijedna dijeta ne može istopiti”, odnosno dati prirodan izgled. Možda sam malo preradikalna (ili nisam) kada kažem da s botoksom treba početi u dvadesetima, jer je privremeno zamrzavanje mišića zapravo najbolja prevencija. 

Vodeći hrvatski estetski kirurg dr. Zoran Žgaljardić na ovu se tvrdnju samo nasmijao, no vjeruje kako je preventivnim zahvatima moguće riješiti probleme od kojih pati većina ljudi. Kirurg, koji ima klinike u Zagrebu i Opatiji, a redovito odlazi operirati i zahtjevne slučajeve u Dubai, kaže kako koncept rejuvenacije za neke počinje već u dvadesetima, dok drugi ne moraju brinuti o mladolikom izgledu do 35. godine života.

-Teško je govoriti o dobi kada je mudro započeti neke anti age programe, stoga pričamo o indikacijama, odnosno o stanju. Procjenjujemo stanje kože i dinamiku mišića pa ovisno o tome preporučujemo idealnu kombinaciju. Za nekoga  je dovoljan tretman Matrix RF-om koji sjajno stimulira kolagen, dok će drugima trebati face lifting - tumači dr. Žgaljardić, koji je među klijenticama popularan i zbog toga što, nakon operacije povećanja grudi, vrlo rijetko ugrađuje dren. Trend je u svijetu, tumači, raditi tako da se svaka pacijentica može što prije vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima, vrijeme oporavka skraćuje se na minimum. Upravo zato, savjetuje, važno je imati realna očekivanja i preporučiti tretmane koji, u što manje dolazaka i vremena, rješavaju nekoliko problema. 

- Estetska kirurgija stalno napreduje, a najviše je istraživanja i rada utrošeno u to da se pacijente što prije može otpustiti na kućnu njegu te da zahvati budu što manje bolni, a trend je i što više raditi u lokalnoj anesteziji - objasnio je dr. Žgaljardić dodavši kako je zapravo većini njegovih klijenata najveći problem nedostatak vremena. 

Primjerice, tumači kako će tretman botoksom i dalje biti među najpopularnijim metodama za “peglanje” bora na čelu ili “smijalica”, kao i uklanjanje efekta “tužnih usana”. Istovremeno se pokazalo da u popunjavanju bora najbolje funkcionira kombinacija hijaluronskih filera i radiofrekvencije RF, jer je zbog paralelne kolagenizacije tkiva učinak puno bolji. Inače, frakcijski laseri su odlični za popunjavanje sitnih bora oko usta, onih koje najčešće nazivano “pušačkim” borama. 

Posljednjih su godina izuzetno na cijeni kombinacije filera s mikrogranulama hidroksiapatita. Naime, to se koristi, primjerice, nakon operacije nosa ili za povećanje čeljusti. Kemijski piling, omiljeni tretman holivudskih zvijezda, i dalje se vrlo često koristi jer stimulira stvaranje novog epidermalnog sloja kože. Posebno je važan u pomlađivanju i hiperpigmentaciji kože.

>kontekst povijesnog socijalizma

Od estetskih su operacija lani su bile najpopularnije i korekcije grudi, nosa, ali i liposukcija. U sve većem je porastu i broj operacija smanjivanja muških grudi. Jedan od najpopularnijih muškaraca koji su javno priznali da su joj se podvrgnuli je i glumac Dwayne Johnson. 

Po prestanku vježbanja ili nakon mršavljenja i muškarci imaju problem koji samo operacijom mogu riješiti - kaže dr. Žgaljardić. 

- Liposukcije su i  dalje vrlo traženi zahvati,  osobito stoga što ih sada možemo kombinirati s još nekim metodama, pa su rezultati bitno bolji nego prije, primjerice, desetak godina - tumači ovaj hrvatski kirurg. Naime, Amerikanke su lani najviše povjerenja poklonile neinvazivnom oblikovanju tijela uređajem Vanquish, koji difuzno i simetrično distribuira energiju i daje dosad neviđene rezultate u oblikovanju tijela. Riječ je o trenutačno najtraženijem tretmanu tijekom kojega se neinvazivnom radiofrekventnom tehnologijom uklanja višak masti i oblikuje se tijelo uz istovremeno zatezanje kože. Naime, dr. Žgaljardić među prvima se u Europi odlučio za  ovaj uređaj jer se uvjerio kako s novim softverom preciznije osjetljivosti simultano i jednakomjerno topi masti.

Za najbolje rezultate kombiniraju se laserska liposukcija i Vanquish jer nema dugotrajnog oporavka ni bolova, a rezultati su vidljivi ubrzo.  A mnogima je to najvažnije.

Anamarija Kronast

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.