Vlak Connecting Europe stigao je na odredište u Pariz

Vlak Connecting Europe Express, koji je prošao pored Hrvatske 24. rujna, stigao je na posljednju stanicu u Parizu nakon 36 dana i 20.000 kilometara. Na petotjednom putovanju, koje je započelo u Lisabonu, napravio je više od 120 zaustavljanja, prešao 26 zemalja i 33 granice i vozio se stazama tri različite geografske širine.

Vlak Connecting Europe stigao je na odredište u Pariz Anže Malovrh/STA
10. 10. 2021

Europska povjerenica za promet Adina Valean iskoristila je ovu priliku da zahvali svima onima koji su zamisao o vlaku Connecting Europe Express ostvarili. Prema njezinim riječima, vlak je bio putujući laboratorij koji je u stvarnom vremenu predstavio mnoga postignuća unutar jedinstvenog europskog željezničkog područja i transeuropske prometne mreže TEN-T, priopćilo je predstavništvo Europske komisije u Sloveniji.

Vlak se je u Sloveniji zaustavio u Ljubljani, Celju i Mariboru. U Ljubljani se je projektu simbolično pridružila Irska, kroz čiji teritorij vlak nije prošao.
 
 
Na svečanosti povodom dolaska vlaka u Ljubljanu, ministar infrastrukture Jernej Vrtovec i generalni direktor Slovenskih željeznica Dušan Mes potvrdili su predanost Slovenije modernizaciji željeznica, jer one moraju postati okosnica prijevoza putnika. prednosti željezničkog prijevoza i izazova koje je još potrebno prevladati na ovom području.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.