Video + foto: Samo ograde dijele Kolindinu rezidenciju na Pantovčaku i Kraševu tvornicu u Maksimiru od rugla i deponija smeća

Ruglo u neposrednoj blizini Kolinde Grabar Kitarović i tvornice slatkiša Kraš, našeg najvećeg izvoznika. Iza ograde Ureda predsjednice odvratna odlagališta otpada. Jednako je i iza ograde Tvornice Kraš, gdje se u neposrednoj blizini Parka Maksimir i uzduž i njihove istočne ograde u dužini od sada već gotovo 300 metara proteže divlji deponiji koji ne samo da naraušava prirodu, već sadrži i niz opasnih i smrdljivih otpadnih materijala.

Video + foto: Kolinda je okružena pravim smećem, otpad iza ograde Ureda predsjednice otkriva Romeo Ibrišević. Samo ograde dijele rezidencijalnu hrvatsku palaču na Pantovčaku i našu najbolju tvornicu od smeća, nemara i divljih deponija koje je otkrio Romeo Ibrišević iza Ureda Predsjednice.

Video + foto:  Samo ograde dijele Kolindinu rezidenciju na Pantovčaku i Kraševu tvornicu u Maksimiru od rugla i deponija smeća Romeo Ibrišević
7. 2. 2019

 

Napisao: Borut Černelić

Snimio: Romeo Ibrišević

Kolinda i tvornica Kraš okruženi su pravim smećem. Otpad iza ograde Ureda predsjednice na Pantovčaku te divlji deponiji u Maksimiru otkriva Romeo Ibrišević, osvjedočeni ekolog i član Udruge Stope koji je sam uklonio iz prirode preko 15.550 automobilskih krševa.

Počisti ispred svog prava, znana je rečenica koja govori o odgovornosti ne samo za izgovorenu riječ, već i za održavanje čistoće, ekoloških standarda, civilizacijskih dosega... Ovdje ističemo samo dva najdrastičnija i nepojmljiva slučaja ekološkog i civilizacijskog bezobrazluka. I to u elitnoj zagrebačkoj četvrti Pantovčak te u neposrednoj blizini Parka Maksimir.

Uzduž 300 metara dugačkog zida naše izvozne perle, tvornice Kraš, proteže se smetište koje iz dana u dan poprima sve veće razmjere. Naprosto je nevjerojatno da svega desetak metara od mjesta gdje se proizvode najukusniji domaći slatkiši postoji odlagalište najodvratnijeg otpada.

Kraš je naš najveći izvoznik, baš kao što je i Kolinda Grabar Kitarović naša najpoznatija političarka. Ipak i ona dijeli sudbinu Kraša. U neposrednoj blizini Ureda Predsjednice na zagrebačkom Pantovčaku, u šumi koja okružuje možda i jedan od najprepoznatljivijih i najljepših hrvatskih objekata nalazi se smetište. To što o svom posjedu ne brine vlasnica posjeda iz Krapine teško je razumjeti. Još teže i odgovorne komunalce u gradu koji bi je mogli i trebali podsjetiti da mora održavati red na svome posjedu. Postoji cijeli niz mjera da se natjera vlasnicu da brine o svojoj parceli, a valjda postoji i moć Predsjednice da i sama pokuša očistiti prljavštinu ispred svog praga. Iza visoke podignute ograde ona to ne vidi, no vide svi oni kojim je stalo da okoliš bude lijep i sačuvan od divljaka.

Na Pantovčaku 241 Ured je Predsjednice, na broju 245 Veleposlanstvo Kraljevine Maroko, na broju 257 smjestili su se diplomati iz Republike Mađarske, a iza njih je na prvi pogled lijepa šuma. No zavirite li malo dublje otkriti ćete prljavštinu, smetište, odlagalište otpada...

Sve to zabilježio je kamerom i foto aparatom Romeo Ibrišević koji se s Renaultom Kadjarom upustio u istraživanje hrvatskog nemara. On to čini svakodnevno i posvuda. Ovih dana za oko mu je zapela i priroda oko visoko podignute ograde Pantovčaka 241, gdje unutar ograđenog dvorišta hrvatska Predsjednica prima najveće svjetske uglednike. Nije da toga nema ni drugdje po Hrvatskoj, ali ispred službenog praga Kolinde Grabar Kitarović?

Sve to progovara o tome koliko držimo do ekologije, a koliko do omiljene frazetine: - Lijepa naša Hrvatska i obala Jadranska...,

No nije samo Ured predsjednice u neposrednoj blizini divljeg deponije kojeg je otkrio Romeo Ibrišević. Na adresi Pantovčak 257 smješteno je Veleposlanstvo Republike Mađarske, na Pantovčak 245 blista zgrada Veleposlanstva Kraljevine Maroko u Republici Hrvatskoj, a tu je pored vila hrvatskih tajkuna u Gornjem Prekrižju 51B i Veleposlanstvo Libije u Republici Hrvatskoj. Upravo između tih adresa je park šuma u kojoj se nalazi ovo odlagalište. Kvart koji slovi kao elitni i u kojemu nema jeftinih parcela. Objavljujemo i JPS lokaciju , fotografije i mali video. Snimljeno danas, a odlagalište je Romeu Ibriševiću otkrio Emil Novosad. Savjesni građanin obratio se upravo dokazanom ljubitelju prirode koji je do sada iz baruština, livada, pašnjaka, proplanaka, šuma, šikara, rijeka, mora..., uklonio i više od 15.550 autoolupina, a sve su to dokumentirali članovi udruge Zelene stope u akciji Očistimo Hrvatsku - powered by Renault.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.