Bandić skokom kud Romeo okom - u samo 24 sata uklonjeno smeće ispred ograda Kraša i Kolinde, a vlasnici parcele iz Krapine kazna i račun za čišćenje

Šokantni video uradak koji smo objavili prekjučer čuvenog ekologa Romeo Ibriševića i njegove ekološke udruge Stope urodio je plodom. Prostor između tvornice Kraš , Kauflanda i Branimirove ulice za koji dan bit će ponovo na sliku i priliku najuspješnijeg izvoznika u Hrvatskoj, a jednako tako uklanja se i smeće ispred Predsjedničkih dvora.

Uklanja se sav glomazni otpad koji se gomilao godinama...

Bandić skokom kud Romeo okom - u samo 24 sata uklonjeno smeće ispred ograda Kraša i Kolinde, a vlasnici parcele iz Krapine kazna i račun za čišćenje Romeo Ibrišević
12. 2. 2019

Napisao: Borut Černelić

Snimio: Romeo Ibrišević

Kolinda i tvornica Kraš bili su okruženi pravim smećem. Otpad iza ograde Ureda predsjednice na Pantovčaku te divlji deponiji u Maksimiru otkrio je Romeo Ibrišević, osvjedočeni ekolog i član Udruge Stope koji je sam uklonio iz prirode preko 15.550 automobilskih krševa. Vjerovali ili ne, ali naš sustav može biti i efikasan. Gradska Čistoća ekspresno je sa svojom mehanizacijom izašla na poprište ekocida i počela uklanjati višegodišnju sramotu. Očito je netko odgovoran dao pravi odgovor na video uradak Romeo Ibriševića koji je zgrozio osviještene građane. Izgleda i one koji su zaduženi za red i čistoću. Bravo.

Počisti ispred svog prava, znana je rečenica koja govori o odgovornosti ne samo za izgovorenu riječ, već i za održavanje čistoće, ekoloških standarda, civilizacijskih dosega... Ovdje ističemo samo dva najdrastičnija i nepojmljiva slučaja ekološkog i civilizacijskog bezobrazluka. I to u elitnoj zagrebačkoj četvrti Pantovčak te u neposrednoj blizini Parka Maksimir. Zašto je tome tako bilo ni danas ne znamo odgovor, no bitno je da se nešto pomaklo s mrtve točke.

Uzduž 300 metara dugačkog zida naše izvozne perle, tvornice Kraš, protezalo se smetište koje je iz dana u dan poprimalo sve veće razmjere. Naprosto je nevjerojatno da svega desetak metara od mjesta gdje se proizvode najukusniji domaći slatkiši postoji odlagalište najodvratnijeg otpada.

Kraš je naš najveći izvoznik, baš kao što je i Kolinda Grabar Kitarović naša najpoznatija političarka. Ipak i ona dijeli sudbinu Kraša. U neposrednoj blizini Ureda Predsjednice na zagrebačkom Pantovčaku, u šumi koja okružuje možda i jedan od najprepoznatljivijih i najljepših hrvatskih objekata nalazi se smetište. To što o svom posjedu ne brine vlasnica posjeda iz Krapine teško je razumjeti. Sad bi joj gradski komunalci mogli poslati račun za čišćenje.

Na Pantovčaku 241 Ured je Predsjednice, na broju 245 Veleposlanstvo Kraljevine Maroko, na broju 257 smjestili su se diplomati iz Republike Mađarske, a iza njih je na prvi pogled lijepa šuma, koja je skrivala prljavštinu, smetište, odlagalište otpada...

Sve to zabilježio je kamerom i foto aparatom Romeo Ibrišević koji se s Renaultom Kadjarom upustio u istraživanje hrvatskog nemara. On to čini svakodnevno i posvuda.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.