Strogo zabranjeni pesticid ponovno je otkriven u mandarinama iz doline Neretve

Inspektori otkrili prisustvo nedozvoljenog pesticida klorpirifos u mandarinama iz doline Neretve koje su završile na tržištu Bosne i Hercegovine!

Upotreba ovog pesticida posebno je štetna za djecu.

Strogo zabranjeni pesticid ponovno je otkriven u mandarinama iz doline Neretve Zvonimir Barisin/PIXSELL/BOBO
29. 11. 2023

Hrvatski inspektori otkrili su prisustvo nedozvoljenog pesticida klorpirifos u mandarinama iz doline Neretve koje su završile na tržištu Bosne i Hercegovine. Ovo je treći slučaj u posljednjih mjesec dana da je klorpirifos otkriven u hrvatskim mandarinama.

Uničili vse mandarine proizvajalca

Hrvaški inšpektorji so prisotnost klorpirifosa v mandarinah po pisanju hrvaškega portala Danica odkrili med uradnim nadzorom na trgu. To pomeni, da so vzorce mandarin odvzeli neposredno od pridelovalca.

O rezultatih analize je Hrvaška takoj obvestila pristojne organe v BiH, uničili pa so tudi vse mandarine proizvajalca, ki je uporabljal sporni pesticid.

Vzorce mandarin so inšpektorji odvzeli 20. novembra. V njih je bilo 0,031 miligrama klorpirifosa na kilogram tega sadja, je ta teden sporočila Evropska komisija prek sistema za hitro obveščanje za hrano in krmo (RASFF).

Jesu li sporne mandarine stigle nakon Srbije i BiH i u Sloveniju?

Nedavno je klorpirifos otkriven i u mandarinama koje su se prodavale i na prodajnim mjestima u Hrvatskoj. Prije toga prisutnost ovog pesticida otkrivena je i u pošiljci mandarina namijenjenoj Srbiji. U Europskoj uniji od 2020. godine zabranjena je uporaba klorpirifosa, koji je posebno štetan za zdravlje djece. Napominjemo da je nedavno odjeknula i vijest da je načelnik općine Radenci Roman Leljak nedavno iz doline Neretve dovezao 400 kilograma mandarina koje su mu poklonili Neretljani za djecu u općinskim vrtićima.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.