U jednom francuskom gradu odabrali su poseban način da natjeraju vozače da uspore

Neki su vozili mjestom i brže od 100 km/h. Od sada više nije tako!

U jednom francuskom gradu odabrali su poseban način da natjeraju vozače da uspore Twitter
6. 10. 2023

Napisala: Nika Arsovska

Mjestašce Bauné na zapadu Francuske, nije samo popularan zbog svog plodnog krajolika vinograda ili stoljetnih dvoraca. Naime, grad je prvi put došao na radar šire javnosti zahvaljujući neobičnom prometnom režimu, kojim vozače žele natjerati na sporiju vožnju.

U gradu živi nešto manje od dvije tisuće ljudi, no prometno se može mjeriti s puno većim gradovima. Nalazi se na raskrižju dviju prometnih prometnica - D74 i D82.

Tako kroz Bauné dnevno prođe oko 2300 automobila. Središnja prometnica je inače jasno označena prometnim znakovima, a vožnja njome ograničena je na 30 km/h. Ipak, neki pošteno stisnu gas i projure gradom i s mnogo više na brojaču, čak i pri 100 km/h. Stoga su se lokalne vlasti odlučile na prilično neobičan, ali i drastičan potez.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yup That Exists (@yup.that.exists)

Prometno raskrižje iscrtano je neobičnim zakrivljenim linijama koje se preklapaju i na prvi pogled zbunjuju vozača. Što mnoge tjera da uspore Fotografije "pijanih" kolona na raskrižju postale su hit na francuskim društvenim mrežama. I dok neki vjeruju da bi više gradova trebalo koristiti ovu metodu, drugi se pitaju zašto lokalne vlasti nisu upotrijebile tradicionalnija sredstva za smanjenje brzine vozila, poput kružnih tokova, ležećih policajaca ili semafora.

No, pokazalo se da je mjera bila učinkovita. Posljednjih tjedana primjećuju značajan pad brzine na ovom području.

No, pokazalo se da je mjera bila učinkovita. Dio lokalne zajednice uvjeren je da je rezultat samo privremen i da će vozači opet ubrzati kada shvate o čemu se radi. Je li to točno, samo će vrijeme pokazati. otkriti značajno smanjenje brzine u ovom području.

BONUS VIDEO: Prodajniški triki, testiranje avtomobilov in kaj je narobe z BMW M2?

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.