Orban podržao Trumpa na predsjedničkim izborima

Mađarski premijer Viktor Orban podržao je u ponedjeljak reizbor američkog predsjednika Donalda Trumpa tvrdeći da Trumpovi demokratski protukandidati svoju diplomaciju temelje na "moralističkom imperijalizmu".

Orban podržao Trumpa na predsjedničkim izborima © Europska unija 2020
21. 9. 2020

Mađarski premijer Viktor Orban podržao je u ponedjeljak reizbor američkog predsjednika Donalda Trumpa na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u te se istovremeno distancirao od političkih smjernica Europske unije.

Orban je u ponedjeljak za mađarski list Magyar Nemzet napisao da se zalaže za pobjedu republikanskog kandidata Trumpa jer njegovi demokratski protukandidati svoju diplomaciju temelje na “moralističkom imperijalizmu”.

Mađarski je čelnik istovremeno poručio da liberalna elita diljem svijeta pokušava uništiti europske kršćanske konzervativne političare. U tom se pogledu osvrnuo i na iduće parlamentarne izbore koji će se u Mađarskoj održati za dvije godine.

Pripremaju se za odlučujuću bitku 2022. godine, potpomognuti međunarodnim medijima, briselskim birokratima i nevladinim organizacijama koje su prerušene u organizacije civilnog društva. Vrijeme je da se i mi okupimo”, poručio je mađarski premijer.

Što se tiče nesuglasica oko uvjeta za dobivanje sredstava iz programa za oporavak europskoga gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa, Orban je izjavio da će to pitanje uvelike ovisiti o tome tko će Angelu Merkel naslijediti na čelu Njemačke.

Istaknuo je da je za Mađarsku i susjedne zemlje bitnija gospodarska učinkovitost od politika Europske unije, poput “klimatskih ciljeva koji su povećani do točke apsurda, socijalna Europa, zajedničko porezno pravo i multikulturalno društvo”.

Orban je prethodno već zaprijetio da će staviti veto na europski plan gospodarskog oporavka ako ga se bude uvjetovalo vladavinom prava.
Mađarski premijer, koji je tijekom desetogodišnje vladavine stekao golemu moć, trn je u oku Bruxellesa, koji ga optužuje za srozavanje demokratskih standarda i slobode medija.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.