Ukrajinu valja zaobići u velikom letu. Aviokompanije prestale su letjeti, tajkuni u 20 chartera pobjegli iz Kijeva,, a strane države sugeriraju svojim građanima da otputuju kući

Zrakoplovi koji prolaze kroz ukrajinski zračni prostor od 14. veljače više nisu osigurani od strane međunarodnih osiguravajućih društava, pa su glavni zračni prijevoznici odlučili obustaviti ili otkazati letove. Strah od rata očistio je ukrajinski zračni prostor, a još rijetki lete, poput Wizz Aira i RayanAira. Tajkuni, poput Rinata Ahmetova, bivšeg "princa" Donjeckog bazena, vlasnika nogometnog tima Šahtar (Rudar) i prijatelja i poslodavca našeg Dario Srne, koji je pobjegao iz Donjecka u Kijev, sad je pobjegao i iz Kijeva.

Ukrajinu valja zaobići u velikom letu. Aviokompanije prestale su letjeti, tajkuni u 20 chartera pobjegli iz Kijeva,, a strane države sugeriraju svojim građanima da otputuju kući 24 flight screenshoot
15. 2. 2022

Foto: Flightradar24

Fotografija Flightradara najbolje otkriva što se to događa u Ukrajini. Britanska reosiguravajuća tvrtka Lloyds najavila je da će privremeno obustaviti osiguranje za zrakoplove koji lete u ukrajinskom zračnom prostoru zbog povećanja ratne opasnosti. 
TO ZNAČI DA UKRAJINSKI ZRAČNI PRIJEVOZNICI, KOJI IZNAJMLJUJU GOTOVO SVE SVOJE ZRAKOPLOVE, NE MOGU OBAVLJATI ZRAČNE USLUGE IZNAD VLASTITE ZEMLJE. 
Nekoliko europskih zračnih prijevoznika, uključujući Lufthansu, Swiss, Austrian Airlines i KLM, odgodili su svoje letove za Ukrajinu. Njihovi zrakoplovi i posade ne napuštaju Kijev na kratko vrijeme zbog eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba, donosi AIRportal
Nizozemski KLM najavio je 12. veljače da će odmah obustaviti letove za Ukrajinu, a avion u subotu navečer nije ni poletio za Kijev. Istog dana ukrajinski SkyUp više nije mogao prometovati u Ukrajini, jer je tvrtka od koje SkyUp iznajmljuje avion obvezala zračnu tvrtku da preusmjeri let u Moldaviju.
Međutim, ukrajinske vlasti  ne vide nikakvo opravdanje  za zatvaranje zračnog prostora zemlje.

U međuvremenu, strane konzularne službe u Ukrajini savjetuju svojim državljanima da ne putuju u Ukrajinu, a oni koji su još tamo da se hitno vrate kući. Usluga skreće pažnju na: 
AKO ODLUČE PUTOVATI U UKRAJINU, PRIJAVITI SE ZA KONZULARNU ZAŠTITU. MEĐUTIM, KONZULARNA SLUŽBA MOŽDA NEĆE MOĆI JAMČITI POMOĆ. 
Čini se da Wizz Air, koji obavlja letove od Budimpešte do Kijeva, zasad nije zabrinut. Poput RyanAira, web stranica mađarske avioprijevoznika s popustom i ovog tjedna nudi karte za ukrajinski glavni grad. 
Oligarsi bježe
Mogućnosti napada ne strahuju samo strane zemlje, već i ukrajinski oligarsi. Pozivajući se na podatke o letovima, Ukrainska Pravda izvijestila je da su utjecajni ekonomski igrači poput Rinata Ahmetova, bivšeg "princa" Donjeckog bazena, vlasnika nogometnog tima Sahtar (Rudar), koji je pobjegao iz Donjecka u Kijev, također napustili zemlja. 
Dvadesetak čarter letova i privatnih zrakoplova otišlo je iz Ukrajine samo u nedjelju. U jednom od tih aviona angažirao ga je političar milijarder u političkim bojama, navodno kod njegovih stranačkih kolega i njihovih obitelji.
(AIRportal / Ukrainska Pravda )
(Naslovna slika: Flightradar24)

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.