Jesu li u Zagrebu nestali milijuni za nabavu oružja? Međunarodna istraga i prijetnje osobi koja je tražila odgovore

U Ukrajini snažno odjekuje više nego očita prijevara pri kupnji granata prilikom koje je oštećena za više od 30 milijuna eura, a korijeni više nego očite prijevare sežu i do Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Grmoja upitao Plenkovića: - Zna li Vlada da je "jedna hrvatska tvrtka dobila novac za kupnju oružja u Ukrajini, ali ga nije isporučila"!

Jesu li u Zagrebu nestali milijuni za nabavu oružja? Međunarodna istraga i prijetnje osobi koja je tražila odgovore WikiImages from Pixabay
3. 11. 2023

Napisao: Nikola Vuković

U Ukrajini snažno odjekuje više nego očita prijevara pri kupnji granata koja dovodi i do međunarodne istrage o nestanku novca.

Pritom je zanimljivo da korijeni navodne prijevare sežu čak na području bivše Jugoslavije, a ukrajinsko Ministarstvo obrane prošlog je listopada od ukrajinske tvrtke Lviv Arsenal naručilo 100.000 minobacačkih granata za obranu od Rusa. Za to je iz ukrajinskog proračuna isplaćen iznos od 34 milijuna eura, ali naručene granate do danas nisu isporučene, pa Ukrajina sudskim putem traži povrat novca.

Uz tvrtku Lavovski Arsenal, tvrtke iz u posao je bilo uključeno i nekoliko europskih zemalja, čiji je dio novca prebačen za kupnju granata. Sjedište jedne od tih tvrtki je u Zagrebu, ali je aktivna i u Bosni i Hercegovini. Policijske i pravosudne institucije u BiH uključile su se u istragu koja je, kako javlja Radio Slobodna Europa, pokrenuta s ciljem da se ispita što se dogodilo s novcem za ukrajinsko oružje.

Preko Europola su zatražili podršku u dobivanju podataka o poslovanju tvrtki uključenih u kupnju, kao i informacija od banaka u Bosni i Hercegovini.

“Tražena nam je provjera poslovanja jedne ukrajinske firme i firme iz Viteza, a koja je vezana za isporuku oružja”, potvrdili su za RSE u MUP-u Srednjobosanskog kantona, ali nisu precizirali o kojim firmama se radi. provjereno Informacije o aferi s ukrajinskim oružjem su u Hrvatskoj Sabor je zatražio i Nikola Grmoja, saborski zastupnik i predsjednik Vijeća za borbu protiv korupcije. Na sjednici Sabora pitao je premijera Andreja Plenkovića zna li Vlada da je "jedna hrvatska tvrtka dobila novac za kupnju oružja u Ukrajini, ali ga nije isporučila". Grmoja je za RSE rekao da do sada nije dobio odgovor, ali mu je navodno naknadno prijećeno. Da bih mogao biti ugrožen i da će razotkrivanje međunarodne afere u koju su umiješane i velike sile uništiti moj politički ugled", rekao je Grmoja za RSE. RSE.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.