'Frida, pripitomljena hobotnica' na Hvaru svaki dan dolazi iz mora mještanima po ribu (VIDEO)

Hobotnice su doista iznimno inteligentna bića, ali ovako nešto nismo ni zamislili. Kao dokaz da je to istina, Hvaranin je snimio nevjerojatnu priču o hobotnici kućnom ljubimcu.

'Frida, pripitomljena hobotnica' na Hvaru svaki dan dolazi iz mora mještanima po ribu (VIDEO) sharonang/pixabay
27. 10. 2023

Dok većina hobotnicu radije zamišlja na tanjuru nego bilo gdje drugdje, jedan mještanin otoka Hvara uzeo ju je gotovo kao svog 'ljubimca'. Malo previše napisano, ali i dalje imaju nevjerojatan odnos. Svaki dan jedan Hvaranin na obalu donosi ribu po koju njegov morski prijatelj dolazi iz mora. Ne vjerujete? Pogledajte isječak u nastavku. Čak joj je dao i ime – Frida.

Hobotnice su među najinteligentnijim bićima, kažu da su najpametniji beskralješnjaci. Dokazali su da su izuzetno snalažljivi u pronalaženju hrane, ali i da su sposobni učiti. Prije nekog vremena, primjerice, Jon Ablett, koji je bio 'zadužen' za zbirku glavonožaca u londonskom Prirodoslovnom muzeju, ispričao je zanimljivu priču. Primijetili su da iz akvarija nestaju ribe, a kada je postalo jako čudno, odlučili su to pratiti kamerom. Još neobičnije je bilo otkriće. Jedna od hobotnica napustila je svoj akvarij, otišla do sljedećeg, otvorila ga, pojela ribu, obrisala tragove za sobom i vratila se u svoj akvarij. Hobotnice su i pravi majstori u oponašanju drugih životinja, čime se štite. Godine 1998. na obali Sulawesija u Indoneziji znanstvenici su promatrali hobotnicu koja se transformirala u čak 15 različitih životinja (rakovi, ribe, školjke, zmije...). A također, u koju će se životinju hobotnica transformirati u određenom trenutku, bira vrlo pažljivo i prema prijetnji koja je u tom trenutku prisutna u njenoj blizini.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.