U Njemačkoj više radnika nego ikad radi skraćeno radno vrijeme

Prema podacima minhenskog Instituta za gospodarska istraživanja Ifo je u svibnju čak 7,3 milijuna radnika u Njemačkoj radilo skraćeno radno vrijeme.

U Njemačkoj više radnika nego ikad radi skraćeno radno vrijeme Pixabay
2. 6. 2020

Minhenski institut za gospodarska istraživanja Ifo objavio je u utorak podatak da je u svibnju ove godine zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa čak 7,3 milijuna radnika u Njemačkoj radilo skraćeno radno vrijeme.

“Taj broj još nikad nije bio tako visok. Tijekom financijske krize je u svibnju 2009. godine oko 1,5 milijuna ljudi radilo skraćeno radno vrijeme”, izjavio je Sebastian Link, stručnjak za tržište rada iz Instituta Ifo u razgovoru za novinsku agenciju Reuters.

Prema podacima Instituta Ifo, njemačka poduzeća su prvotno prijavila čak 10,1 milijuna radnika za program njemačke vlade čiji je cilj ograničiti otpuštanja u uvjetima ekonomske krize na način da se radnicima radikalno skraćuje satnica ili ih se šalje na odmor, dok država nadoknađuje veći dio njihove izgubljene zarade. No od tih je 10,1 milijuna prijavljenih radnika na kraju samo 71,6 posto, odnosno 7,3 milijuna, doista i uključeno u program pomoći njemačke vlade.

“Za razliku od financijske krize kad je preko 80 posto svih radnika koji su radili skraćeno radno vrijeme bilo zaposleno u industriji, program skraćenog radnog vremena se u jeku koronakrize koristi u gotovo svim gospodarskim sektorima”, navodi Institut Ifo dodavši da je najveći broj pogođenih radnika zaposlen u sektoru pružanja usluga, industriji te u trgovini.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.