ISPOD RADARA!!! U bolnice se više ne može bez Covid potvrde, Stožer odlučio: jednako vrijedi i za sve druge zdravstvene ustanove

Antivakseri, a i dobar dio struke na nogama!!! Po novome u bolnice se neće moći ući bez Covid putovnice, a jednako tako i u sve ostale zdravstvene ustanove, javne ili privatne. Zagovornici sloboda građana drže da je to zadnja linija obrane i da se tako grubo narušavaju osnovna ljudska prava. Davor Božinović, prekjučer potpisao uredbu. Ova je odluka donesena potiho i bez pozora javnosti, a u njoj piše:

- »Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 prilikom prijema pacijenata u prostorima zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnih zdravstvenih djelatnika«.

Ukratko, čak ni teško bolesni više neće moći ulaziti u zdravstvene ustanove! Do sada ste slobodno mogli potražiti liječničku zaštitu kod doktora primarne medicine, a i u bolnicama. Negativan test trebao je u rijetkim slučajevima. Tamo gdje su bolnice bile najugroženije, poput odjela intenzivne njege. Hitni slučajevi i primarni liječnički sustav su izuzeti od ove odluke.

https://narodne-novine.nn.hr/.../sluzbeni/2022_01_10_97.html

ISPOD RADARA!!! U bolnice se više ne može bez Covid potvrde, Stožer odlučio: jednako vrijedi i za sve druge zdravstvene ustanove Goran Stanzl/PIXSELL
26. 1. 2022

Stožer civilne zaštite RH donio je prekjučer odluku "O izmjeni i dopunama odluke o uvođenju posebnih sigurnosnih mjera". Po novome u bolnice se neće moći ući bez Covid potvrde, a jednako tako i u sve ostale zdravstvene ustanove, javne ili privatne. Antivakseri su na nogama, jer drže da je to zadnja linija obrana i da se tako grubo narušavaju građanske slobode.

Na temelju članka 47. stavaka 2. i 4. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti  Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, 24. siječnja 2022., donio je ovu odluku. https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2022_01_10_97.html?fbclid=IwAR2V-gqtVprgBAnoD4jf-bJJgRpWH-Nsc7C3O1M9kpc1JmBxMRJDo2bn_mM

Ubuduće, ama baš svi moraju imati Covid putovnice za ulazak u zdravstvene ustanove, javne ili privatne. I bolesni i zdravi, i posjetitelji i trudnice... Dio javnosti ovakvu odluku podržava, jer drže kako su zdravstvene ustanove zadnja linija obrane od pandemije i prijeko potrebna mjera. Nasuprot njima, dobar dio javnosti, a i one stručne, upozorava kako Covid putovnice ne jamče ama baš ništa, tako i da u bolnice neće ući virus. Nije više nikakva tajna da cijepljeni prenose virus, kao i necijepljeni. Nedavno je i sam HZZO objavio vlastito istraživanje u kojem su potvrdili kako je bilo i iznad 10 posto zdravstvenog osoblja koji su bili zaraženi, a pri tome cijepljeni s dvije, pa čak i s tri doze cjepiva.

Sve ovo vezano je i uz navodno pogodovanje svima onima koji trguju i zarađuju na antigenskim testovima, koji obavljaju testiranja i naplaćuju "bezvrijednu" potvrdu i čak 150 kuna. Nevjerojtano, kad se zna da takav test ne stoji u slobodnoj prodaji u nas više od 33 kuna, u Sloveniji samo 5 kn za jedan test! Upozorava se pri tome na pandemijsku mafiju koja spretno iskorištava krizu i bogati se preko svake mjere.

Dobar dio javnosti, a posebice onaj koji je preplašen i zabrinut za očuvanje zdravstvenog sustava jedva je dočekao ovakve mjere, jer odista virus se nekontrolirano širio i po bolnicama. Suprotstavljeni drže kako je sve to posve
nelogično, zdavstveno i razumski neopravdano. Štoviše, drže kako je to i potpuno besmisleno. Ne štiti, već samo generira astronomski profit pojedincima.

 
STOŽER CIVILNE ZAŠTITE REPUBLIKE HRVATSKE
97
Na temelju članka 47. stavaka 2. i 4. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (»Narodne novine«, br. 79/07., 113/08., 43/09., 130/17., 114/18., 47/20., 134/20. i 143/21.) te članka 22.a Zakona o sustavu civilne zaštite (»Narodne novine«, br. 82/15., 118/18., 31/20. i 20/21.), Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, 24. siječnja 2022., donosi
ODLUKU
O IZMJENI I DOPUNAMA ODLUKE O UVOĐENJU POSEBNE SIGURNOSNE MJERE KOJU SU ZDRAVSTVENE USTANOVE, TRGOVAČKA DRUŠTVA KOJA OBAVLJAJU ZDRAVSTVENU DJELATNOST I PRIVATNI ZDRAVSTVENI DJELATNICI OBVEZNI PROVODITI PRILIKOM PRIJEMA PACIJENATA
I.
U Odluci o uvođenju posebne sigurnosne mjere koju su zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni djelatnici obvezni provoditi prilikom prijema pacijenata (»Narodne novine«, br. 105/21. i 108/21.) naziv Odluke mijenja se i glasi:
»Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 prilikom prijema pacijenata u prostorima zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnih zdravstvenih djelatnika«.
II.
Iza točke I. dodaje se točka I.a, koja glasi:
»I.a
Zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni radnici iz točke I. ove Odluke nositelji su zdravstvene djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku koja se obavlja kao javna služba te se u smislu zakona koji uređuje zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti i ove Odluke smatraju javnopravnim tijelima (u daljnjem tekstu: pružatelji zdravstvene zaštite), a zakonski zastupnik pružatelja zdravstvene zaštite odgovornom osobom.«
III.
Iza točke III. dodaje se točka III.a, koja glasi:
»III.a
Pacijentima, osobama u pratnji pri porodu, roditeljima/skrbnicima koji borave u smještaju s djecom te osobama koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim pacijentima iz točke I. ove Odluke, koji ovlaštenoj osobi pružatelja zdravstvene zaštite odbiju predočiti na uvid EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19, a prema ovoj Odluci su to obvezni učiniti, nije dozvoljeno ući u prostore pružatelja zdravstvene zaštite, osim u slučajevima i na način propisan u točki II. stavku 2. ove Odluke.
Ako u slučaju iz stavka 1. ove točke ne osigura provedbu posebne sigurnosne mjere predočenja EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19, odgovorna osoba iz točke I.a ove Odluke podliježe prekršajnoj odgovornosti sukladno zakonu kojim se uređuje zaštita pučanstva od zaraznih bolesti.
U smislu ove Odluke, smatra se da odgovorna osoba nije osigurala provedbu posebne sigurnosne mjere iz stavka 2. ove točke ako je izrijekom odbila osigurati njezino provođenje ili je to učinila prešutno na način da je:
‒ propustila odrediti jednu ili više osoba za neposrednu provedbu posebne sigurnosne mjere obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 prije ulaska u prostore pružatelja zdravstvene zaštite, ili
‒ propustila osigurati, to jest organizirati i naložiti da osoba određena za neposrednu provedbu posebne sigurnosne mjere obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 bez odgode prijavi njoj i nadležnom tijelu ulazak u prostore pružatelja zdravstvene zaštite osobe koja je odbila predočiti dokaz, ali je suprotno zabrani ušla u te prostore.«
IV.
Ova Odluka zajedno s obrazloženjem objavit će se na mrežnoj stranici Ravnateljstva civilne zaštite na kojoj se objavljuju odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom, na adresi: https://civilna-zastita.gov.hr/odluke-stozera-civilne-zastite-rh-za-sprecavanje-sirenja-zaraze-koronavirusom/2304.
V.
Ova Odluka objavit će se u »Narodnim novinama«, a stupa na snagu 25. siječnja 2022.
Klasa: 810-06/20-01/7
Urbroj: 511-01-300-22-484
Zagreb, 24. siječnja 2022.
Načelnik Stožera
potpredsjednik Vlade
i ministar unutarnjih poslova
dr. sc. Davor Božinović, v. r.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.