Gase se tvornice automobila po Istočnoj Europi koja je nekad bila eldorado za investitore poput Fiata koji je devedesetih kupio Poljake, sad su Francuzi prvo njih prigrlili i režu gdje god stignu

Piši kući, propalo je! Istočni Europljani više nisu jeftina radna snaga i investitori bježe. Poljska je prva na udaru, a svako malo Fiat/Stellantis pusti bubu i o napuštanju Srbije. 

Koncern Stellantis zatvara tvornicu u Poljskoj u kojoj se proizvodio legendarni Fiatov model 126p

Gase se tvornice automobila po Istočnoj Europi koja je nekad bila eldorado za investitore poput Fiata koji je devedesetih kupio Poljake, sad su Francuzi prvo njih prigrlili i režu gdje god stignu Fiat
23. 1. 2024

Riječ je o bivšoj tvornici Fiata u poljskom gradu Bielsko Biala, gdje su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća proizvodili Fiatov mali 126p, kod nas poznat po nadimcima pejček, pejek, boha, peglezen i slično. Zbog zatvaranja tvornice posao će izgubiti 486 zaposlenika, objavila je predsjednica sindikata Solidarnost Wanda Struzyk, prenosi talijanska novinska agencija ANSA. U međuvremenu, koncern Stellantis barem službeno šuti o likvidaciji proizvodnog pogona.
 

Bivša tvrtka FSM (Fabryka Samochodów Małolitrażowych) proizvodila je model 126p od ranih 1970-ih prema ugovoru s Fiatom, posljednjih godina ova je tvornica bila glavna lokacija za proizvodnju 1.3 Multijet dizel motora, koji se postupno gase u svi modeli grupe. I to djelomično objašnjava zašto je ova tvornica odabrana za zatvaranje.Neki od 486 otpuštenih radnika mogli bi pronaći posao u drugim Stellantisovim tvornicama u Poljskoj, u Tychyju ili Skoczowu. U međuvremenu, poljski ekonomski stručnjaci tvrde da raspad tradicionalne tvrtke, započete proizvodnjom Fiata 126p, označava kraj razdoblja obilježenog rastom Poljske na europskom i svjetskom tržištu. Ostale Stellantisove tvornice u Poljskoj još uvijek proizvodeFiat 600 in Jeep Avenger.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.