"NE CVETA CVEĆE U NJIHOVO PREDUZEĆE"! Propao Vučićev posao stoljeća s Fiatom i prije nego što je počeo! Nova ideja iz Torina; dvogodišnje "zamrzavanje" tvornice. Kipi među radnicima

U predizbornoj kampanji Aleksandar Vučić izvukao je asa iz rukava pohvalivši se kako će u Kragujevcu, Šumadiji i Srbiji "cvetati cveće", jer stiže Fiat s proizvodnjom elektro auto u "njihovo preduzeće", kad ono čorak! Hvalisavac je dobio još jedan predsjednički mandat, a sad 2500 uposlenika strepi od otkaza i traže da Fiat pokupi "čim pre" prnje iz Zastave!

Uprava Fiatove srpske tvornice još jučer pompozno je zajedno sa srpskim predsjednikom najavljivala prvi električni auto iz Kragujevca, a sad radnike "tjera" na posao u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Njemačkoj, ili otkaz uz simbolične otpremnine, što je izazvalo prosvjede, pa se u Šumadiji zahtijeva da Talijani spakiraju kofere.

"NE CVETA CVEĆE U NJIHOVO PREDUZEĆE"! Propao Vučićev posao stoljeća s Fiatom i prije nego što je počeo! Nova ideja iz Torina;  dvogodišnje "zamrzavanje" tvornice. Kipi među radnicima Matjaž Gregorič
16. 5. 2022

Napisao: Matjeaž Gregorič

Samo nakon dva tjedna od službene potvrde koncerna Stellantis, kojemu pripada i Fiat, da će proizvodnja jednog od novih električnih automobila u bivšoj kragujevačkoj Zastavi krenuti 2024. godine, nove komplikacije su isplivale na površinu. Uprava tvornice objavila je da će proizvodni pogoni biti "zamrznuti" na dvije godine zbog priprema za novi model, a za to vrijeme radnicima se nudi zapošljavanje u nekom od Stellantinih pogona u inozemstvu ili mogućnost otpuštanja uz simbolične otpremnine. da će uskoro obustaviti proizvodnju fiata 500L u Kragujevcu koji su radili dvanaest godina i koji je već neko vrijeme zastario, kupcima više nije zanimljivo. Uprava tvornice, koja je prošle godine radila samo 50 dana, sada informira radnike o mogućnostima privremenog zapošljavanja u Stellantisovim pogonima u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Njemačkoj.

Sindikat Nezavisnosti ne slaže se s ovom metodom, jer bi radnici u Italiji trebali zadržati posao i plaće i tijekom rekonstrukcije tvornice. Posebno je oštro reagirao dopredsjednik sindikata Igor Anđić koji je rekao da će od države (koja je vlasnik trećine tvornice) tražiti da Fiat pokupi prnje i nestane iz Srbije, jer ostavljaju 2500 nezaposlenih radnika i 10.000 obitelji bez mogućnosti da prehrane svoje obitelji. Od uprave tvornice traže izradu socijalnog programa za prijelazno razdoblje. U međuvremenu, prosvjedi su već počeli: radnici su u petak, 13. svibnja blokirali glavni ulaz u tvornicu, a potom krenuli u pohod gradom. Najavili su da će blokirati cijeli Kragujevac, autocestu i po potrebi Beograd.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.